Двайсет магистрати ще се борят за местата на инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Народното събрание трябва да избере десет от тях, които да седнат на местата на досегашните заради изтекъл мандат.

Припомняме, че парламентът даде толеранс и в края на миналата година удължи срока за предложения за кандидати. Това стана при приемането процедурните правила за предлагане, оповестяване, изслушване и за избор на инспектори в Инспектората към ВВС. Още тогава се появиха съмнения в избора на новите инспектори към Инспектората на ВСС.

От Съюза на съдиите в България (ССБ) изразиха чрез отворено писмо притесненията си, че и този път Народното събрание ще се опита са наложи политически марионетки в съдебния инспекторат.

Иначе Върховният касационен съд (ВКС) е изпратил в "състезанието" шестима свои колеги, а това са гражданските съдии Теодора Нинова, Ценка Георгиева и Любка Богданова, търговския съдия Мария Славчева, както и наказателните съдии Лидия Стоянова и Елена Величкова.

Иначе очаквано най-много са номинираните кандидати от страна на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов са гласували подкрепата си на 12 магистрати.

Реформаторският блок пък са застанали зад двама кандидати, а Българският демократичен център (БДЦ) - само зад един.

С един кандидат остана и "БСП Лява България", като в последния момент социалистите са оттеглили кандидатурата на втория магистрат.

Вече независимият народен представител, но бивш лидер на ДПС Лютви Местан също разполага със свой кандидат, а с една номинация могат да се похвалят и от АБВ.

Днес парламентарната комисия по правни въпроси се събра, за да изслуша кандидатите за инспектори към съдебния инспекторат. Още в началото председателят на комисията Данаил Кирилов обяви, че всички кандидати отговарят на изискванията за необходим магистратски стаж.

Интересна подробност е че всички борещи се за мястото на инспектор в Инспектората към ВСС не са били сътрудници на Държавна сигурност, като това е показала специална проверка именно насочена към принадлежността към ДС.

До гласуване и избиране в парламентарната правна комисия не се стигна, като задачата е в ръцете на всички народни представители. Така в пленарна зала за избрани ще се считат кандидатите, които са получили най-много гласове при спазването на изискването за мнозинство от две трети.