20 от общо 37 деца в училището във врачанското село Камено поле са с ТЕЛК. Системното им отсъствие от часовете не е свързано със здравословни проблеми.

Случаят започнал да се разплита покрай системно отсъствие на едно от децата, съобщи Нова телевизия.

По данни на Министерството на образованието и науката 12 000 деца са отпаднали от училище през 2018 година. Сериозен проблем пред преподавателите се оказват децата, освидетелствани с ТЕЛК, които отсъстват безпричинно.

Единна система ще пресече злоупотребите с ТЕЛК според Хасан Адемов

Единна система ще пресече злоупотребите с ТЕЛК според Хасан Адемов

НЗОК, ТЕЛК-решенията и болниците трябва да са свързани

Най-фрапиращият случай е от село Камено поле, където учителите случайно откриват, че две видимо здрави и адекватни деца, са глухонеми по документи.

Преди месеци учителите се опитват да върнат в училище 13-годишно момиче от селото. Преподавателите случайно установяват, че 13-годишната Бисерка е 100% глухоняма по официалните медицински заключения с ТЕЛК.

Освен момичето, глухоням по документи се оказал и братовчед й. Докато разплитали случая, от училището разбрали, че общо 37 деца в училището в Камено поле 20 са с ТЕЛК. Системното им отсъствие от часовете не е свързано със здравословни проблеми.

Двама братя с ТЕЛК за слепота, но шофират

Двама братя с ТЕЛК за слепота, но шофират

Известни били по мегадело за пране на пари

По неофициална информация повечето диагнози на децата са астма и епилепсия. Официално нито един родител не е предупредил в училището, че детето има подобен проблем, но това задължение не е записано в законите.

Проверка установила, че някои от децата в тийнейджърска възраст не могат нито да четат, нито да пишат. Според сега действащото законодателство ученици със специални образователни потребности не могат да повтарят и трябва да бъдат пропускани в по-горен клас. Може само да им бъдат изготвяни индивидуални програми за обучение, обясни директорката на училището в Камено поле.

Няма механизъм, по който родителите на децата с ТЕЛК, които безпричинно не ги пускат на училище, да бъдат принудени да го правят.

Родителите получават месечната помощ на дете с увреждания между 400 и 900 лева. Сега обаче законът предвижда родителите, чиито деца безпричинно отсъстват от класните стаи, да бъдат санкционирани от кмета на съответната община с глоба от 50 до 150 лева.

Няма промяна в броя на жалбите при старата и новата ТЕЛК наредба

Няма промяна в броя на жалбите при старата и новата ТЕЛК наредба

МЗ иска всички жалби за анализ и предложения за реформа на новата наредба

В това село още с раждането, родители търсят начин да освидетелстват децата си, защото това се превръща в гаранция за сигурен месечен доход.

Прокуратурата е проверила случая само на две от освидетелствани с ТЕЛК деца в село Камено поле, освидетелствани като глухонеми. ТЕЛК-овете и са отнети.

Липсва информация колко са истински медицинските документи на останалите деца.

Защо сега се прави концепция за интеграция на ромите, пита Бат Сали

Защо сега се прави концепция за интеграция на ромите, пита Бат Сали

Стотици милиони бяха похарчени, а ефектът е почти нулев