Няма промяна в броя на жалбите при старата и новата ТЕЛК наредба. Няма и съществена разлика в общия брой на инвалидността в страната.
Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който представи анализ на действието на промените в Наредбата за медицинска експертиза през изминалите 6 месеца пред представители на организациите и сдруженията, които защитават правата на хората с увреждания. Анализът се базира на данните от ТЕЛК комисиите в цялата страна и жалбите, получени от граждани в НЕЛК за този период.

Анализът отчита динамика и отклонения в отделните възрастови групи, като причините за това са или в резултат на подобрен здравен статус или в резултат на административни решения на ТЕЛК комисиите, които в момента се проверяват, обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Проблемите в ТЕЛК произтичали от експертното решение

Проблемите в ТЕЛК произтичали от експертното решение

ТЕЛК-ът трябвало да остане само в социалното осигуряване

Един от изводите в анализа е, че в самото начало на действието на новата Наредбата за медицинската експертиза са допуснати по-голям брой първоначални технически пропуски от страна на ТЕЛК комисиите при обработка на документите. Пропуските обаче са били отстранени в хода на работата.

Стана ясно, че МЗ ще изпрати на неправителствените организации данните и информацията от системата на ТЕЛК и НЕЛК, за да направят собствен анализ на действието на Наредбата за медицинската експертиза през изминалите 6 месеца.

Също така до края на седмицата екипът на МЗ очаква да получи и предложения от страна на неправителствения сектор за промени в сега действащата наредба, които ще бъдат обсъдени на среща, която ще се проведе следващия понеделник, 11 февруари.

Двама братя с ТЕЛК за слепота, но шофират

Двама братя с ТЕЛК за слепота, но шофират

Известни били по мегадело за пране на пари

Здравното ведомство също така очаква да получи жалбите, постъпили до всички институции.

Заместник-министър Начева обясни още, че МЗ работи по мерки, които биха подобрили контрола и организацията на ТЕЛК. Краткосрочните мерки са свързани с промяна в системата на НЕЛК и ТЕЛК. "По-засилен контрол в целия ход на лечение на пациентите и така наистина хора, които са болни и с тежки заболявания, ще могат да бъдат проследявани не само на ниво ТЕЛК-комисия, но още от възникване на заболяването. Дългосрочните мерки, които бяха представени още лятото в МТСП, ще отнемат малко повече време. Те са свързани с цялостна промяна на оценка на работоспособността", посочи тя.

Хора с увреждания настояват да не ги дискриминират с наредба

Хора с увреждания настояват да не ги дискриминират с наредба

Върху хората с увреждания се упражнява политика на дискриминация

"Имаме намерения системата на ТЕЛК и НЕЛК да се интегрира не само със системата на Агенцията на хората с увреждания, но и със системата на НЗОК, като информацията ще обхваща целия здравен статус на лицата и решенията ще се взимат по-независимо. Електронният профил ще заработи през февруари, но той ще се надгражда с допълнителна информация", допълни Начева.

Днес обаче хора с увреждания се събраха на протест пред сградата на Министерство на здравеопазването с искания за промяна на Наредбата на медицинската експертиза за освидетелстване на ТЕЛК-овете.