Общо 216 опита за телефонни измами са предотвратени през изминалата година. Това сочат данните на сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция".

Само през първия месец на настоящата техният брой е 39. Анализите показват, че през последните месеци се наблюдава засилен трафик на измамни обаждания като основен техен получател отново са възрастни хора. Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и околните населени места, където криминалистите работят приоритетно. Аналогични престъпления се наблюдават на територията на цялата страна.

От сектор "Измами" припомнят, че основните измамни сценарии са добре познати - мними полицаи, лекари, адвокати, роднини звънят на жертвите и възползвайки се от тяхната емоционална нагласа, съобщават разработената схема за съдействие на полицията, помощ на изпаднал в беда или пострадал роднина, последвани от искане на пари и условие за тяхното предоставяне. При някои по-редки случаи сценарият е за неплатени сметки за ток.

7 ало измами са предотвратени във Варна за ден

7 ало измами са предотвратени във Варна за ден

Полицията зове хората да внимават, особено по празниците

От Главна дирекция "Национална полиция" напомнят, че искането на пари по телефона е основен индикатор за измама и съветват:

  • Затворете веднага телефона!
  • Не действайте импулсивно!
  • Не се предоверявайте!
  • Опитайте да се свържeте с ваши близки!
  • Подайте сигнал на тел. 112!
  • При никакви обстоятелства не предоставяйте наличните средства на непознати!