Резултати от Exit Poll няма да могат да се оповестяват преди ЦИК официално да обяви изборният ден за приключил, гласят приетите от комисията правила за печатната и устната агитация за избори 2005.

ЦИК наложи и мораториум върху данните от социологическите проучвания, правени преди изборите от 00.00 на 24 юни – деня за размисъл, до 20.00 часа на 25 юни.

Правилата за агитация за тазгодишните парламентарни избори не се отличават съществено от досега съществуващите:

агитацията се прави на официален език;
забранена е в Деня за размисъл и в изборния ден;
няма право да агитират държавните и общински служители, военните и полицаите, съдиите, прокурорите, следователите синдикалистите на изборните длъжности;
унищожаването на рекламни материали се забранява;
разлепването им на коли от градския транспорт и на по-малко от 50 м от избирателните секции не се допуска.

ЦИК определи времетраенето на предизборната кампания – тя ще продължи от 25 май до деня за размисъл 24 юни. ЦИК очаква до 15 май списък на националните телевизионни оператори и на тези, които имат станции в няколко града и техните тарифи за предизборната кампания.
Тарифите им трябва да бъдат равни за всички участъци в изборите.

9 са вече официално регистрираните партии и коалиции, които ще участват в парламентарните избори.
Общият брой на подалите документи в ЦИК е 24, но останалите очакват проверка от ГРАО на представените граждански подписки, или решение по жалбите им от ВАС.
Засега само една партия – Българска младежка революционна партия, е получила отказ от ЦИК и е подала жалба до съда.

Днес в 19.00 часа изтича срокът за подаване на документите пред комисията.
Партиите и коалициите, преминали първата бариера преди изборите са ДПС, Коалиция “За България”, НДСВ, ДСБ, ОДС, Народняшка земеделска партия “Никола Петков”, Български народен съюз, Федерация на свободния бизнес “Съюз България” и Партия на свободните демократи.