Допълнителните 25 млн. лв., които бяха предоставени от преизпълнението на приходите по бюджета за 2007 г. на Министерство на здравеопазването, ще бъдат предоставени на 50 лечебни заведения в страната.

С тях ще бъде закупена модерна медицинска апаратура, с която ще се подобри оказваната лекарска помощ и ще приближи болниците до европейските изисквания и критерии, посочват от министерството.

По този начин ще се подобри организацията на диагностично-лечебния процес и качеството на оказваните медицински услуги и ще се даде възможност за по-широк достъп на нуждаещите се граждани до съвременните методи на лечение.

Над 14 млн. лв. МЗ насочва за обновяване и модернизиране на университетските болници.
Нова апаратура за 2 млн. лв. ще бъде осигурена в Многопрофилната болница за активно лечение „Александровска". Университетската болница „Св. Марина" във Варна получи 1,850 млн. лв., 1,5 млн. лв. се предоставят на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна" в София за изграждащата се клиника по кардиохирургия. Университетската болница в Плевен ще разполага с 1,3 млн. лв. за компютърен томограф, рентгенови и ехографски апарати, монитори, апаратура за анестезия и реанимация.

Многопрофилната болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов" ще оборудва операционния си блок с нова апаратура на стойност 1,2 млн. лв. Със същата по размер сума Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски" ще закупи рентгенов апарат.

За нуждите на Университетската специализирана болница за активно лечение „Св. Екатерина" за обезпечаване на оборудването за катетеризационна лаборатория МЗ отпусна 1 млн. лв. По 1 млн. лв. получават и Многопрофилната болница за активно лечение „Царица Йоанна", Националната кардиологична болница и Университетската болница в Стара Загора, с които те ще обновят медицинската апаратура и оборудването си.

За реновиране на апаратурата на Университетската болница „Св. Георги" в Пловдив Министерство на здравеопазването отпуска 845 хил. лв.

Всички областни болници също получават допълнителни средства от бюджетния излишък за капиталови разходи.
Средства от допълнителната бюджетна субсидия са разпределени и за 13 специализирани болници в страната.