Прокуратурата поиска осъдителни присъди по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората.

Според обвинението трябва да бъде потвърдена присъдата на първата инстанции.

Обезщетение от общо 250 000 лв поиска адвоката на семейството на Чората -  100 000 лева за детето на Ангел Димитров и 150 000 лв., разпределени по равно между родителите му и жената, с която той живял на семейни начала.

Днес стана ясно, че до един месец Военноапелативният съд ще излезе с решениепо делото за убийството на Ангел Димитров.

Припомняме, на 2 октомври миналата година Софийският военноокръжен съд осъди всички петима подсъдими.

Тогава майор Мирослав Писов получи 18 години лишаване от свобода, а останалите четирима подсъдими - капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски - по 16 години затвор.
Сега те обжалват пред Военноапелативния съд.

Ангел Димитров-Чората почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект".

Когато за първи път гледа делото преди години, Софийският военноокръжен съд постанови 19 години затвор за Мирослав Писов, а за всички останали - по 18 години. Всички обжалваха присъдите пред Военноапелативния съд, но втората инстанция тогава прецени да върне делото за ново разглеждане.

На пoследното заседание по делото стана ясно, че са изчезнали материали, от които са правени заключения за смъртта на Чората.

Все още имам вяра във Военния съд, заяви след заседанието бащата на Чората Райчо Димитров.

Истината не е там, че убиха моя син по най-жестокия начин, допълни той.
Райчо Димитров каза, че не вярва на слуховете, че делото е уредено, нито пък знае кой го е уредил.

Бащата на Чората получавал подкрепа от приятели, които му казвали „Това са полицаи, които не са за полицията и петимата, без изключение".

Райчо Димитров добави, че вярва, че новият вътрешен министър Цветан Цветанов ще иска справедливост. Вярвам, че няма да ги оставят така, смята той.