Около 250 акушер-гинеколози от цялата страна се събраха на провеждащата се в Пампорово Национална конференция, посветена на гинекологичните инфекции и произтичащите от тях рискове за здравето на жените.

Това съобщи доц. Виктор Златков, завеждащ клиника в СБАЛАГ "Майчин дом", цитиран от health.bg. Доц. Златков е сред лекторите на форума, който ще продължи до 22 март.

Той говори пред делегатите за профилактиката, своевременната диагностика и лечението на сексуално предаваните инфекции..

„Това е мултидисциплинарна област. От профилактиката и ранната диагностика зависи успешният епидемичен контрол на заболявания като  гонорея (трипер), сифилис и други бактериални и вирусни инфекции." - поясни доц. Златков.

Той допълни, че ако не се лекуват двамата партньори в двойката, се получава пинг-понг ефект и причинителят на инфекцията става резистентен към прилаганите медикаменти.

Професор Курт Хабер от Мюнхен говори пред делегатите за лечението на инфекциите на долните пикочни пътища.  

Ректорът на медицинския университет в Плевен проф. Григор Горчев представи първите пет случая, в които е извършил операции за премахване на матката при злокачествени заболявания с помощта на робота „Да  Винчи".    

Организатор на медицинския форум е Българското дружество по акушерство и гинекология.