Рекорден брой кражби на кабели са извършени през миналото денонощие в столицата, съобщиха от ЧЕЗ.

Четири от тях са на територията на София.

От ЧЕЗ посочват, че от строителен обект на бул. „Цар Борис III" са откраднати 6 високомощни предпазителя, а от табло на бул. „Левски" - 9 високомощни предпазителя. 50 метра захранващ кабел е свален от електрически стълб на ул. „5002" в Гара Искър.

Блок 35 в „Младост 1" е останал без захранване заради кражба и на двата кабела от трафопоста.

Останалите 8 посегателства са в регион Плевен. В с. Брусарци са откраднати 33 метра рекордоман и трансформатор 100 кVA, захранващ 60 домакинства.

В с. Смирненски, община Брусарци, са откраднати 35 метра меден проводник от мрежа ниско напрежение и още 210 метра меден проводник от електрически стълбове. Медни проводници с обща дължина 200 метра са откраднати от селата Крушовица, Ковачица и гр. Брегово.

280 домакинства са засегнати от 12-те кражби, допълват от дружеството.

Щетите са възстановени максимално бързо от аварийни екипи на ЧЕЗ Разпределение България. Кражбите са извършени в светлата част на деня.

За първи път няма регистрирани кражби на електроенергийни съоръжения в София- област.

Всяка една кражба причинява щети и неудобства на потребителите, коментира Росен Йорданов, директор „Експлоатация и поддържане" в „ЧЕЗ Разпределение България" АД.

Без ефективни мерки и търсене на наказателна отговорност от извършителите ние сами не бихме могли да се справим, добави той.

По думите му трябва да се създаде обществена нетърпимост към кражбите на енергийни съоръжения, защото от това страда не само ЧЕЗ, а най-вече потребителите.

Убедени сме, че трябва да се предприемат драконовски мерки за недопускане на изкупуването на откраднатите съоръжения в пунктовете за цветни метали. Подобни кражби ще спрат от само себе си, ако за такива метали няма пазар, коментира още той.

От думите на Йорданов стана още ясно, че щетите от кражби от началото на годината са 1 650 000 лв., а необходимите разходи за подмяна само на откраднатите и повредени кабели са над 840 хил. лв. Това са пари, които бихме могли да вложим в подобряване на качеството на предоставяната услуга, посочи той.