294 нелегални мигранти в товарни автомобили са задържани на българо-турската граница от началото на годината, а 70 са задържани в камиони на българо-сръбската граница. Това обяви зам.-директорът на ГД "Гранична полиция" Стоян Иванов по време на брифинг в Министерството на вътрешните работи.

С информационни флаери силовото ведомство ще се опита да ограничи незаконното преминаване на границата. Проектът се изпълнява съвместно от МВР и Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) от 19 декември.

Няма данни за терористична заплаха към България, увери главсекът на МВР

Няма данни за терористична заплаха към България, увери главсекът на МВР

Има засилено полицейско присъствие

Подготвени са половин милион флаери с указания за обезопасяване на товарните автомобили срещу проникване в тях на нелегални мигранти. 400 000 листовки са разпечатани двустранно на български и английски език, а 100 000-на турски и английски.

Практиката показва, че с влошаване на метеорологичните условия, се затруднява преминаването по пешеходните маршрути и нараства вероятността за преминаване на лица, укрити в товарни автомобили. Често те успяват да се качат без знанието на водача. Иванов изтъкна, че не са малко и случаите на намерени задушени мигранти, в това число и деца.

С превантивна цел шофьорите ще получават листовки с информационни указания за обезопасяване на товарни автомобили и ремаркета срещу проникване на нелегални мигранти. Инициативата е започнала на 12 декември.

Главният секретар на МВР Георги Костов изтъкна, че целта е да се ограничи незаконното преминаване на границата, а също и повишаване на сигурността на самите водачи, тъй като няма гаранция, че незаконно проникващите в страната нямат и други криминални намерения.

По думите му, немалка част от незаконно проникващите са открити в каросериите на товарните автомобили, без знанието на водачите. Според Костов този риск би могъл да бъде минимизиран, ако водачите са информирани и спазват указанията във флаерите.

На чуждите превозвачи флаерите ще бъдат раздавани на вход, докато се обработват документите им.

С евросредства правим "изолатор" за опасни мигранти в центъра в Харманли

С евросредства правим "изолатор" за опасни мигранти в центъра в Харманли

Европейските директиви трябва да бъдат променени, убеден зам.-министър Гунев

Във флаерите се дават указания водачите да наблюдават товаренето на превозното си средство, за да се убедят, че в него няма да проникнат нелегални мигранти. Друг съвет към шофьорите е след натоварването да затворят добре вратите и да подсигурят със заключващ механизъм/пломба.

След всяко спиране е добре да проверяват стените на товарното помещение, въжето, покрива и под товарното помещение около предния и задния мост. В случай, че забележат нещо нередно, ако няма поставени митнически пломби, е добре да проверят товара и да поставят отново своите заключващи механизми.

Не на последно място, шофьорите трябва да предупредят полицията, ако заподозрат, че някой е проникнал в превозното средство. Флаерите напомнят още, че водачите носят отговорност за всичко, което е в превозното средство.

Шофьорът на полския тир бил с 0,82 промила алкохол в кръвта

Шофьорът на полския тир бил с 0,82 промила алкохол в кръвта

Здравомислещ човек да не си позволява шофиране след пиене, съветва Георги Костов