3-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа на "Тракия", съобщи bTV. Инцидентът стана между Стара Загора и Чирпан.

При инцидента са пострадаха 6 души, а освен детето, други 5-ма са откарани в Университетската болница в Стара Загора. Това съобщи директорът на лечебното заведение Йовчо Йовчев.

Турски тир премина през мантинелата и се удари в 5 коли в насрещното движение.

Петима души починаха на място, а други бяха ранени.

Тирът е бил натоварен с 15 тона козметика. На място на инцидента вече е и фирмата за възстановяване на мантинеталата. 

Илия Златев от Областното пътно управление в Стара Загора поясни, че не неравности по пътя са причинили катастрофата, а вероятно заспиване на шофьора на тира или претоварване на камиона, но последна дума за причината за катастрофата ще има следствието.

Стара и ръждясала мантинела - причина за катастрофата на АМ "Тракия"

Стара и ръждясала мантинела - причина за катастрофата на АМ "Тракия"

От Европейския център за транспортни политики настояват за инспекции в най-критичните точки

Мантинелата била поставена 1996 - 1997 г. и макар и стара притежавала възпираща сила, но не и за висока скорост и толкова тежък товар. 

Към момента движението е посока София на магистралата е затворено, но се очаква до два часа да пусната едната лента. 

Припомняме, че Европейският център за транспортни политики излезе със становище, че вероятната причина за катастрофата е стара и ръждясала мантинела

ТИР помете в насрещното на АМ "Тракия" три коли

ТИР помете в насрещното на АМ "Тракия" три коли

Пет жертви по първоначална информация

Детето не е интубирано, диша самостоятелно, но е в критично състояние. Пострадало е от удар в главата и е с увреждане на черепно-мозъчните кости. Лекарите го наблюдават непрекъснато и днес ще се вземе решение за лечението му, заяви директорът на УМБАЛ Стара Загора Йовчо Йовчев.

Останалите ранени при катастрофата, които са преминали през университетската болница в Стара Загора, са прегледани и освободени за домашно лечение. Сред тях са и родителите на детето, като те се намират в болницата, за да следят състоянието му.