Около 30 хил. души страдат от болестта на Бехтерев в България. Това стана ясно в началото на  започналата в Шумен Национална информационна кампания за заболяването, съобщава БНР.

Пациентите  се сблъскват с много проблеми като недостатъчна рехабилитация, недостиг на ревматолози и  лекарства. Психотерапевтът Елена Атанасова посочи, че при повече от  половината от болните се срещат и симптомите на депресия.

"Там вече самите усложнения са много и пораженията върху психиката, защото психиката влияе на тялото и обратно. Това е едно единство на процеса. Освен лечението, е много важна социалната дейност и психологичната подкрепа. Ние говорим за психосоциална подкрепа и рехабилитация. Мотото, с което аз започвам, съвместно с организацията на Бехтерев, поредицата от лекции в цялата страна, насочени към всички бехтеревци, е  "живей добре". Има как, това да се направи", коментира Елена Атанасова.

Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в града е домакин на първата от поредицата срещи за болестта на Бехтерев. Чрез видеоконферентна връзка с въпроси се включват хора със ставни болки от Русе, Смядово, Разград, Търговище и Силистра.