Повишаване на възнагражденията в здравния сектор с не по-малко от 20% от 1 януари 2008 год. и не по-малко от 10% от 1 юли 2008 год. искат от КНСБ.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ ще продължи преговорите в Отрасловия съвет през седмицата за по-високи възнаграждения.

В случай на липса на споразумение ще пристъпи към организиране на протести в цялата страна, предупреждават от синдиката, цитирани от zdravenet.

През изминалите месеци се отчита ескалация на социалното напрежение сред работещите в системата на здравеопазването във връзка с ниското заплащане и хроничното недофинансиране на сектора, заявяват от синдиката.

На заседание през почивните дни Федералния съвет на Федерация на синдикатите в здравеопазването е обсъдил проекта за бюджет за здравеопазване през 2008 год. и становището на синдиката и работодателите в здравеопазването за повишаване на възнагражденията на работещите в отрасъла, внесено в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването.

Oтново е констатирано, че нивото на възнагражденията е много ниско и води до демотивация на работещите и напускане на системата и страната.

От КНСБ призовават членовете на синдиката за включване в организирания от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи протест на 13 декември.