Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението на Апелативен съд - Велико Търново, с което на обвиняемия за смъртта на 18-годишния Алекс от Бяла беше наложена присъда от 4 години и 6 месеца затвор, съобщиха от ВКС. Върховните магистрати отхвърлят доводите на частните обвинители и граждански ищци за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила поради неправилна доказателствена дейност от страна на Апелативния съд и искането на прокурора за квалифициране на деянието като умишлено убийство.

ВКС връща за преразглеждане делото за убийството на Алекс от Бяла

ВКС връща за преразглеждане делото за убийството на Алекс от Бяла

Препоръката на върховните съдии е делото да се разгледа от друг състав

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. До тук делото за смъртта на Алекс от Бяла минава през няколко инстанции и това е третия път, когато стига до Върховен съд. Припомняме, 18-годишният младеж пострада тежко и изпадна в кома през 2017 г. след хулиганско сбиване. 

Първоначално Окръжен съд - Русе призна за виновен Валентин Маринов за умишлено убийство на 18-годишния младеж по хулигански подбуди и му наложи 20-годишна присъда. Маринов трябваше също да плати по 100 000 лв. обезщетение на родителите на Алекс. В последствие Апелативният съд във Велико Търново преквалифицира деянието на причиняване на смърт по непредпазливост  и намали наложеното наказание първоначално на 3, а след това - на 4 затвор, но и двете решения бяха отменени от ВКС заради необходимост от допълнителни експертизи и доказателства. С третото си решение въззивната съдебна институция във Велико Търново наложи на обвиняемия присъда "лишаване от свобода" за срок от 4 години и половина.

Протест в Бяла срещу намалената присъда за убийството на 18-годишния Алекс

Протест в Бяла срещу намалената присъда за убийството на 18-годишния Алекс

На втора инстанция убиецът му беше осъден на 3 вместо на 20 г. затвор

ВКС мотивира окончателното си решение по делото с потвърдения с експертизи и доказателства извод, че смъртта на Алекс е настъпила в резултат от тежка травма, причинена от удар в земята след падане по гръб. "Пострадалият е паднал на земята след нанесен удар от подсъдимия Маринов в областта на лицето, съвместно със загуба на равновесие от негова страна, поради алкохолното опиване, в което се намирал, и отдръпването му назад с цел предпазване от същия удар", се казва в мотивите. Според ВКС искането на прокурора за квалифициране на деянието като убийство с евентуален умисъл е неоснователно поради упражнената от подсъдимия слаба сила спрямо 18-годишния младеж, което изключва възможността Маринов да е предвиждал с действията си да причини смъртта му.