България окончателно върна на Гърция 190 570 противопехотни мини от завода край село Горни Лом, съобщиха от МВР.

В завод "Миджур" на 1 октомври 2014 г. при взрив загинаха 15 души. Взривната вълна беше няколко километра, тя помете и части от завода.

Инцидент с мина взриви барутната фабрика в с. Горни Лом

Инцидент с мина взриви барутната фабрика в с. Горни Лом

По неофициална информация, най-малко 15 работници са загинали. Тъй като районът е отцепен от МВР за 24 часа, е невъзможно да се получи официална информация колко точно служителите са се намирали в завода и какво се е случило с тях

Боеприпасите трябваше да бъда унищожени в завод "Миджур", но след взрива лицензът за утилизация на фирмата, която стопанисваше завода бе отнет. Това наложи противопехотните мини да бъдат върнати обратно на собственика им - Въоръжените сили на Република Гърция.

Координацията за връщане на опасните муниции продължи четири години между различни институции на България и на Гърция. С връщането им българското правителство изпълни ангажиментите на страната по Конвенцията за забрана на противопехотните мини.

Противопехотните мини бяха транспортирани със специализирана техника и охрана в продължение на 8 седмици. ГД "Национална полиция" осигури трасета и конвой. Часовете по връщането на опасната пратка бяха съобразени така, че да се минимизират допълнителни затруднения на трафика.

Припомняме, на 1 октомври 2014 г. при инцидент с мина бе взривена барутната фабрика "Миджур" край село Горни Лом.
Първоначално имаше информационно мълчание по случая и само по непотвърдена информация се споменаваше за 15 загинали. Три жени бяха ранени, две от тях са се намирали на портала на завода, който е отдалечен на километър от самата фабрика.

В съвета на директорите на акционерното дружество на завод "Миджур" тогава бяха Валери Митков, Ирина Миткова и Емил Валериев Митков. Според регистъра ДАКСИ Митков участва в управлението на "Сдружение на Взривните инженери в България".

Година след трагедията имаше опасения, че взривилия се завод ще бъде изграден отново.

Междувременно имаше нови взривове на територията на завода.

Оправдаха четиримата обвиняеми за взрива в завод "Миджур"

Оправдаха четиримата обвиняеми за взрива в завод "Миджур"

При инцидента през октомври 2014 година загинаха 15 души

На 19 януари 2018 г. бяха оправдани четиримата обвиняеми за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година. Тогава загинаха 15 души, двама бяха ранени.

Малко по-късно, на 11 юни 2018 г. прокуратурата откри нередности на територията на бившата барутна фабрика. В складове на завод "Миджур" се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване, показа и проверка на МОСВ.

Във ВАП са получени данни, че собствеността на терена и сградите на завода принадлежи на "Миджур манеджмънт кънстракшън" ЕООД. Дружеството е въвело пропускателен режим, а оператор на взривните вещества, средствата за взривяване и взривни изделия е "Видекс" АД - отговорен за съхранението и безопасността им.