Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди спешна проверка на Върховна административна прокуратура /ВАП/ на територията на завод "Миджур" в Горни Лом.
Тя е за необходимостта от спешно обезопасяване на значително количество взривни вещества и изделия, съобщиха от ВАП.

Информирани са вътрешният министър Валентин Радев, областният управител на Видин и кмета на община Чупрене от Върховна административна прокуратура (ВАП).

Целта е да бъдат избегнати нови инциденти на територията на завод "Миджур".

Повод за препоръката на ВАП е сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров от кмета и председателя на Общински съвет - Чупрене. В него се описва необходимостта от вземане на мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване на територията на завод "Миджур". Те са в землището на село Горни Лом.

Припомняме, именно в Горни Лом при производствената авария на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души.
Взривът бе опустошил голям периметър от района и бе невъзможно да се открият веществени доказателства. Тогава Окръжна прокуратура - Видин внесе обвинителен акт срещу четири лица и към момента делото се разглежда от Окръжен съд - Видин.

Взривните вещества се намират в складове на завода "Миджур". Четири години след трагедията все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени живота и здравето на населението. Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от МОСВ, съвместно с представители на МВР. При нея е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.

Във ВАП са получени данни, че собствеността на терена и сградите на завода принадлежи на "Миджур манеджмънт кънстракшън" ЕООД. Дружеството е въвело пропускателен режим, а оператор на взривните вещества, средствата за взривяване и взривни изделия е "Видекс" АД - отговорен за съхранението и безопасността им. 

По-късно през деня пред Нова телевизия собственикът на "Видекс" обяви, че е продал завода. От прокуратурата обясниха, че взривните вещества са собственост на "Видекс".

След надлежна проверка, са установени случаи на неспазване на специални закони:

- в нарушение на чл.32 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/ от "Видекс" АД не е представен договор за осигуряване на въоръжена охрана за обектите - 5 бр. взривни складове, в които се намират изброените вещества;

- не са представени документи за изпълнение чл.14 от ЗОБВВПИ, според който "Видекс" АД трябва да разполага със собствени или наети складови помещения;

- в завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението съгласно чл.35, ал.3,т.5 от Закона за защита при бедствия /ЗЗБ/.

От Върховната административна процедура са съобразили, че неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от компетентните органи, пишат от ВАП.

Вътрешният министър е ангажиран като контрольор и председателстващ Съвета за намаляване на риска от бедствия. Заедно с него отговорни са и областният управител на област Видин и кметът на община Чупрене във връзка с организационните и ръководни правомощия по ЗЗБ, в т. ч. и по отношение на превантивни мерки за недопускане на бедствия.

Припомняме, на 1 октомври 2014 г. при взрив в завод "Миджур" бе отнет живота на 15 души. Други двама бяха ранени.

Четирима са подсъдимите по делото. За смъртта на 15 души и причинени телесни повреди на други двама под отговорност е подведен собственикът на завода Валери Митков.
Бившата отговорничка за безопасността на труда Палма Иванова е обвинена за смърт по немарливост.

Бившият началник в МВР Божидар Василев и бившата директорка в икономическото министерство Ивелина Бахчеванова са подсъдими за престъпления по служба.

загинаха 15 души. Заводът е собственост на "Видекс" АД. Два пъти е отнеман лиценза на дружеството. От 2008 г. там са загинали 21 души.

Официалната информацията за броя на загиналите от 1 октомври 2014 г. се забави значително. Първоначално бе съобщено за три пострадали жени, които са били на портала на фабриката и са пометени от взривната вълна. Порталът е на около 1 км от фабриката.

До преди година там имаше над 190 хил. противопехотни мини, предназначени за утилизация.

Четири години след трагедията няма виновни, макар че имаше искане за отвод на прокурор.