Организации сигнализираха, че в завод "Миджур" в Горни Лом, където през 2014 година експлозия отне живота на 15 души, все още се намират 190 614 броя противопехотни мини. Тези мини съдържали общо над 74 тона тротил и по няколко тона хексоген и тетрил.

Според Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская", Независимото дружество за защита правата на човека и бащата на загиналия при взрива в "Миджур" 26-годишен Михаил тези боеприпаси представляват сериозна заплаха за националната сигурност на страната, защото поставяли всички в района в непрестанен риск от нова експлозия. От друга страна по този начин страната ни нарушавала и Отавската Конвенция за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини.

Отмъкнаха 50 000 детонатора от завод „Миджур”

Отмъкнаха 50 000 детонатора от завод „Миджур”

Задържан е бивш работник

Според организациите по този въпрос "съдът - не иска да чуе, прокуратурата - не е видяла, изпълнителната власт - знае, но мълчи". Поради това те настояват за незабавното премахване от територията на България на тези 190 614 противопехотни мини, както и прокуратурата да привлече към лична отговорност всички държавни служители от най-високите нива на властта, за продължаващо престъпление.

В завод "Миджур" в Горни Лом отново има взривове, алармират потърпевши
Обновена

В завод "Миджур" в Горни Лом отново има взривове, алармират потърпевши

На 1 октомври 2014 г. там изгоряха 15 души

Писмото на Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская", Независимото дружество за защита правата на човека и бащата на загиналия при взрива в "Миджур" 26-годишен Михаил е изпратено до председателя на ЕП Антонио Таяни, президента Румен Радев, председателя на НС Димитър Главчев, премиера Бойко Борисов, председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, главния прокурор Сотир Цацаров, областния управител на Видин Албена Георгиева и кмета на Община Чупрене Ваньо Костин. Писмото е адресирано и до Дирекция "ООН и сътрудничество за развитие" към Министерството на външните работи, до службата на ООН по въпросите на разоръжаването (UNODA) и до Звеното за подпомагане изпълнението на Конвенцията за забрана на противопехотните мини към Женевския международен център по хуманитарно разминиране.