Видинският окръжен съд оправда обвинените за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година, съобщи БНР. Тогава загинаха 15 души, двама бяха ранени.

И четиримата подсъдими са оправдани по всички повдигнати обвинения. Прокуратурата ще обжалва, а срокът за обжалване пред Апелативния съд в София е две седмици.

Инцидент с мина взриви барутната фабрика в с. Горни Лом

Инцидент с мина взриви барутната фабрика в с. Горни Лом

По неофициална информация, най-малко 15 работници са загинали. Тъй като районът е отцепен от МВР за 24 часа, е невъзможно да се получи официална информация колко точно служителите са се намирали в завода и какво се е случило с тях

Обвиняемите по делото бяха четирима, сред които и тогавашният собственик на завода - Валери Митков. Под отговорност бяха привлечени също Божидар Василев - бивш началник на отдел в ГД "Охранителна полиция", Ивелина Бахчеванова - бивш секретар на междуведомствената комисия към Министерството на икономиката и Палма Иванова - отговорничка за безопасността на труда в завода.

Делото беше гледано при закрити врата заради информация, която е държавна тайна. Заседанията започнаха през 2017 година. Документите по делото са в над 170 тома. Над 200 са свидетелите и вещите лица.

Припомняме, преди седмица - на 11 юни 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди спешна проверка на територията на завод "Миджур" в Горни Лом.
На територията на взривения завод има значително количество взривни вещества и изделия, които трябва спешно да се обезопасят, за да бъдат избегнати нови инциденти на територията на завод "Миджур".

Искат отвод на прокурор по делото за взрива в Горни Лом

Искат отвод на прокурор по делото за взрива в Горни Лом

Участвал в унищожаване на доказателства по делото „Миджур”

Разследването на трагедията от 2014 г. се забави повече от година. 

Първоначално се появи информация, че взривената фабрика ще заработи отново.

Четири години след трагедията, при която загинаха 15 души, на територията на бившата барутна фабрика, останаха множество необезопасени боеприпаси.

Експерти припомниха, че има Отавска конвенция, която забранява трансфера, производството и употребата на противопехотни мини. Неясен остана въпроса защо е бил допуснат вносът на тези мини.