По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Монтана съдът постанови осъдителна присъда от четири години "Лишаване от свобода" за В. Емилов, който в нетрезво състояние блъсна и уби велосипедист.

Произшествието е станало на 1 ноември 2015 г. Вечерно време, в центъра на село Якимово, област Монтана, подсъдимият отишъл на почерпка, организирана от новоизбрания кмет на селото. Установено е, че и преди да отиде на мястото Емилов вече е бил консумирал алкохол.

След като употребил допълнително количество алкохол, подсъдимият тръгнал с автомобила си в посока град Вълчедръм, заедно със свидетеля по случая. В града Емилов отново употребил алкохол, след което се отправил към бензиностанция, където искал да си купи още алкохол. Служителят на бензиностанцията отказал да даде бира на Емилов, понеже той нямал пари и бил видимо пиян.

Тогава подсъдимият отново се качил зад волана. С него отново бил и свидетеля по случая. Те се отправили към село Якимово. Когато стигнал населеното място пияният шофьор продължил да кара с несъобразена скорост - 85 км./ч. при допустима до 50 км./ч.

Движейки се по улица "Г. Димитров" Емилов загубил контрол върху управлението на автомобила и блъснал велосипедист, движещ се в същата посока. Вследствие на удара велосипедистът паднал на предния капак на автомобила и се ударил в предното стъкло. Тялото на колоездача било хвърлено на 24 метра, а колата се забила в оградата на близка къща.

Емилов не спрял на мястото на произшествието. Вместо това той продължил към края на селото, където по-късно полицията намира автомобила.

Пострадалият от катастрофата велосипедист бил откаран в болницата в гр. Лом, но от получените травми починал още същия ден.

След взимането на кръвна проба на водача е установено, че той е шофирал с 1.8 промила алкохол в кръвта.

Ефективната присъда на първоинстанционния съд подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.