Правителството ще изпълни пет решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Това решиха министрите в оставка от кабинета "Борисов-2", които одобриха и допълнителни разходи за 117 660 за забавено правосъдие, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

 

Решението на ЕСПЧ с най-голяма сума на изплащане, е по делото "Димитрови срещу България" (съпругата на убития Константин Димитров - Косьо Самоковоеца - б.р.). По него ЕСПЧ се е произнесъл по същество през март 2015 г.
С настоящето решение се определя само обезщетението за имуществените вреди - 429 810 евро. Това е стойността на отнетото от държавата имущество, съгласно решенията на националните съдилища, и 500 евро разходи и разноски по делото.

Друга от общо пет жалби срещу България е по делото на жалбоподателите Маринова, Златанов и Финдулов за сумата от 15 850 евро, които страната ни ще плати на жалбоподателите.

Евросъдиите констатират, че е нарушена свободата на изразяване на мнение, тъй като тримата са осъдени и глобени заради свои жалби към служители в държавната администрация. Според Съда в Страсбург, санкциите имат ефекта на потискане на подаването на жалби срещу длъжностни лица.

Следващата жалба е от Здравко Станев, който получава 3500 евро за неимуществени вреди, след като е осъден с "непропорционално наказание", по определението на ЕСПЧ, за обида на длъжностно лице - съдия от Районния съд в Казанлък.

4400 евро обезщетение и разноски ще бъдат изплатени на бившата служителка от НСС Миряна Петрова, която е освободена от работа на основание отказ да й бъде издаден достъп до класифицирана информация. Този допуск й е необходим за изпълнение на служебните й задължения. Според ЕСПЧ българският съд е трябвало да проучи основанията за отказ.

По повод жалбата на Кулински и Събев срещу конституционната забрана за гласуване от страна на лишените от свобода, ЕСПЧ заключава, че автоматичната обща забрана затворниците да гласуват, без да се взема предвид продължителността на наказанието и индивидуалните обстоятелства, не е приемлива.

Съдът не присъжда обезщетение на жалбоподателите, тъй като смята, че решението му, само по себе си, е справедливо обезщетение. Присъдени са 2727 евро разноски по делото.

Освен решенията на ЕСПЧ министрите в оставка от кабинета "Борисов-2" одобриха допълнителни разходи за 117 660 лв., които да бъдат прехвърлени на Министерството на правосъдието, съобщиха от Министерския съвет.

Парите са предвидени в централния бюджет. Те са за обезщетения по сключени през октомври-декември 2016 г. споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок на дела по приключили граждански, административни и наказателни производства.

Тази мярка е регламентирана в Закона за съдебната власт като начин за компенсиране на гражданите и юридическите лица, пострадали от забавено правосъдие.

Техните заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които е нарушено правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, се подават в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Проверката и произнасянето по заявленията се извършват в 6-месечен срок, а обезщетенията се изплащат чрез бюджета на Министерството на правосъдието въз основа на сключено споразумение.