За нов случай на домашно насилие над жена в България, този път в Първомайско, разказва нейният адвокат в писмо до медиите. Случаят е от 30 юли, а на 8 август Районният съд в Първомай е издал заповед за незабавна защита по закона за домашното насилие, след като това е било поискано от адвоката.

45-годишна многодетна майка от първомайското село Виница е била ударена в главата от съпруга си, в следствие на което е изпаднала в безсъзнание.  Причината за агресията била проявена ревност.

Сигналът за упражненото насилие е подаден от лекарите в първомайската болница, след като пострадалата е била прегледана. Тогава тя не е пожелала да подаде жалба. По-късно е изпратена в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, където е оставена за лечение. Направени са й пет шева на главата.

За пострадалата жена се грижат роднините й, тъй като и след посегателството съпругът й не спрял да я заплашва. По думите на задвоката, страховете от саморазправа са основателни, тъй като преди години, докато съпрузите работели в Гърция, мъжът отново пребил съпругата си, а тамошните власти взели адекватни мерки.

И пак домашно насилие: 30-годишен преби жена си

И пак домашно насилие: 30-годишен преби жена си

Оказва се, че мъжът е осъждан

Припомняме, че по-рано в сряда днес Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 30-годишен мъж за нанесен побой над жена.

Случаят е от 6 август, когато в апартамент в столичния кв. "Дружба" обвиняемият И.М. е удрял с ръце главата и тялото на пострадалата, като й причинил лека телесна повреда.

Оказва се, обвиняемият е осъждан. Предвид възможността да извърши друго престъпление, той е задържан за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесен иск в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия.

36-годишен преби и заплаши с убийство жена в София

36-годишен преби и заплаши с убийство жена в София

Мъжът е задържан

Отделно, по случая "Дебора" окръжният съд в Стара Загора не пусна от ареста Георги Георгиев, обвинен за нападението над 18-годишната и отправените заплахи за убийство срещу нея.

Решението е окончателно. С определението на съда се потвърждава решението на долната инстанция.

По време на заседанието Петко Кънев, адвокат на обвиняемия, заяви, че "липсват данни за извършено престъпление". По думите му се упражнява безпрецедентен обществен и медиен натиск за задържането на Георгиев.