Висшият мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в България внесе подписка срещу закона за "радикалния ислям".

Според тях законодателните промени ограничават религиозните свободи и дискриминират гражданите, изповядващи исляма в България.

В подписката са се включили 46 016 души. Тя е внесена днес в администрациите на Президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, Министър-председателя Бойко Борисов и Омбудсмана Мая Манолова.

От Мюфтоийството протестират след като на 6 декември Народното събрание гласува на първо четене предложението за промяна в Наказателния кодекс. Според мюсюлманите промените дават "абсурдна дефиниция на израза "радикален ислям" и инкриминира деянията породени от него".

Позицията на религиозната институция е, че тези предложения за промени съдържат дискриминационни елементи и ограничават религиозните свободи, както и съдържат некомпетентни и преднамерени твърдения.

"Идеология и религия са две различни неща", е записано в позицията. "От граматическа и богословска гледна точка понятието "радикален ислям" е изцяло неправилно. Идеология и религия са две различни неща" се твърди в позицията. Централния колективен орган на Мюсюлманско изповедание смята, че от граматическа и богословска гледна точка понятието "радикален ислям" е изцяло неправилно.

В подписката се призовават депутатите да отхвърлят направените предложения от страна на "псевдопатриотите".

Мюсюлманите заявяват, че при евентуално приемане на предложенията за промени в Наказателния кодекс, ще потърсят настоятелно правата си.