Пет ефективни и шест условни присъди получиха 11-те мъже, които през лятото биха деца от отбора по кану каяк в Асеновград. Делото се гледаше по съкратената процедура, съобщи Нова телевизия.

Прокуратурата разследва масово сбиване в Асеновград

Прокуратурата разследва масово сбиване в Асеновград

Мелето почнало край язовир "40-те извора"

Най-голямата присъда е година и половина затвор. Другите са осъдени на по година лишаване от свобода. Двама от нападателите - на по 10 месеца затвор.

11-те мъже признаха че са били децата. Пред съда казаха, че съжаляват. За шестима от тях прокуратурата поиска условни присъди, а за останалите петима затвор от една до четири години и половина.

В съдебната зала бяха показани брадвите, лопатите и дъските, с които са били нападнати децата и треньорите им. Треньор, бит от нападателите, е призован по делото само като свидетел, но не и като потърпевш.

Нападателите да бъдат съдени за опит за убийство, не за хулиганство иска бащата, чийто две деца бяха бити.

Девет в ареста на Асеновград заради побоя

Девет в ареста на Асеновград заради побоя

Иззети са брадви, лопата и дървени тояги

Същевременно стана ясно, че част от подсъдимите са завели контрадело срещу децата с обвинение, че те са ги нападнали и пребили.

С разочарование си тръгнаха от съдебната зала децата, които бяха нападнати и бити от циганите. От прокуратурата информираха, че все още няма становище дали ще обжалват.

Решението на съда в Асеновград не е окончателно. То подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Пловдив.

Припомняме, след побоя над отбора по кану каяк на язовир "40-те извора" в Асеновград имаше масови протести срещу насилието. На един от тях пристигнаха и мотористи от Пловдив. Вицепремиерът Валери Симеонов отиде на място, за да потушава напрежението.