Лишаване от свобода за 2 години е присъдата за подкупната данъчна служителка от НАП – София Полина Рохлева издадена от Софийски градски съд.

На основание чл. 66 от Наказателния кодекс, съдът отлага изпълнението на наказанието за изпитателен срок от 5 години. Рохлева ще трябва да плати и глоба в размер на 4000 лв., както е и лишена от право да заема определена длъжност за срок от 2 години.

Корумпираната данъчна умилостиви съда и излезе от ареста

Корумпираната данъчна умилостиви съда и излезе от ареста

Детенцето ми е малко. Няма кой да се грижи за него

Припомняме, Полина Рохлева беше инспектор по приходите в ТД на НАП – София – град в Дирекция ”Контрол”, Отдел ”Ревизии”, Сектор ”Ревизии”. Тя е имала право да прави предложения за предприемане на мерки за предварително обезпечение на задълженията, както и за тяхната промяна или отмяна.

Полина Рохлева бе заловена на 29 февруари тази година след подаден сигнал от счетоводна фирма "Ю.Б.Б.", след като в края на 2015 година е започната данъчна ревизия за период от почти две години. Рохлева била в екипа за проверка, а в края на януари месец 2016 г. от личния си мобилен телефон се обадила на едната свидетелка и поискала лична среща с нея и другия управител.

Данъчната лично посетила и офиса на фирмата и ги заплашила с акт, заради прехвърления праг за регистрация по Закона за ДДС с около хиляда лева.

Предложила им да й дадат 2 000 лева, за да напише акт за 20 000 лева, но да не запорира сметките на дружеството. Поискала и още пари за екипа си.

Тя заплашила управителите на фирмите, че съставянето на акт за административно нарушение е най-малката неблагоприятна последица за дружеството, която е във възможностите й да предизвика.

В следващите дни подсъдимата продължила да звъни на телефона, изисквала различни документи, но и обяснила, че на 01.03.2016 г. ще пътува за Куба.

На 29.02.2016 г. освен изискуеми документи, край сградата на 133 СОУ „Александър Пушкин” Полина Рохлева получила и две банкноти от по 500 евро от управителката. Банкнотите бяха белязани от полицията предварително.

Малко по-късно тя бе задържана.

Присъдата е постановена след проведено съкратено съдебно следствие и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.