Петте заседания на съда в Триполи срещу българските медицински сестри са проведени в нарушение на либийското процесуално право.

До момента на обвиняемите и на техните адвокати не е предоставен обвинителен ат

Либийският защитник на медиците Осман Бизанти каза, че срещу подсъдимите остана само едно тежко обвинение - за умишлено убийство чрез разпространение на вредни микроорганизми.

Бизанти обаче не отговори дали е виждал обвинителния акт на прокуратурата.

Той смята, че прокуратурата ще представи срещу българските същите факти и обстоятелствата, които са били изтъкнати пред съда в Бенгази.

Същевременно обаче не е извeстно кой е взел ролята на Здравко Георгиев, който в предишния обвинителен акт бе посочен като човекът, снабдявал медицинските сестри със заразените със СПИН банки кръв.

Бизанти посочи, че д-р Георгиев вече не е обвиняем за възникването на епидемията в детската болница в Бенгази.

Адвокатът обаче не отговори категорично виждал ли е новия обвинителен акт и как делото въобще тече без него. 

Въпреки че няма обвинителен акт на прокуратурата, вече е ясно, че повече от обвиненията срещу подсъдимите, свързани с външни престъпления - продажба на алкохол и нарушаване на местния морал, ще бъдат разгледани на закри съдебно заседание.

Бизанти съобщи, че вече е внесъл писмени факти, които говорят за слабости на доклада на либийските учени, според който заразяването е причинено умишлено с изкуствен вирус.

Адвокатът очаква либийските експерти да бъдат в съда на 8 август, когато ще получи възможност да атакува заключенията им.

Бизанти прогнозира още 3 до 4 заседания преди произнасянето на присъдите.

Перспективата според Бизанти е ако те бъдат потвърдени  е отново да бъдат обжалвани пред Върховния съд, който този път ще разгледа делото по същество като Наказателен съд.

Като нещо нормално определи Бизанти факта, че делото срещу медиците ни продължава повече от 7 години и половина, предаде кореспондентът на БНР в Триполи.