В 11.00 часа българско време е започнало 5-то заседание на Наказателния съд в Триполи по делото за епидемията от СПИН в Бенгази, по което са подсъдими и петима български граждани, съобщава БТА.

За първи път пред сградата на съда няма протестиращи роднини.

Говорителят на Асоциацията на семействата на болните от СПИН деца каза, че протести няма, защото въпросът с изпращането на децата на лечение във Франция и Италия предстои да се уреди в близките дни.
Той поясни, че се очаква децата да заминат до месец, като парите за престоя им са осигурени.

Очаква се на заседанието да бъдат разпитани нови свидетели, представени от защитата и обвинението.

На последната сесия на 4 юли пред съда дадоха показания трима родители на заразени с ХИВ деца. Българската защита очаква в залата над 20 свидетели, които са давали показания през 1999 г. в хода на предварителното следствие.
Основната част от тях са либийски граждани, живеещи в Бенгази и призовани от адвокатите на българките.

Съдията Махмуд Хуейса съобщи по-рано, че днес ще представи останалите обвинения към медиците, след като в началото на месеца ги запозна само с първото - заразяването на около 400 деца със СПИН.

Мнозина се интересуват дали отговаря на истината публикацията в изданието "Либия днес", според която смъртните присъди на българките ще бъдат потвърдени на днешното заседание на съда. Поне за сега обаче се потвърждават прогнозите, според които до произнасянето на окончателните присъди на българските медици, остават още две-три заседания.

До този момент пълното съдържание на обвинителния акт не е представяно в съдебната зала от прокурорите и не е предоставяно на адвокатите в писмен вид, уточниха от защитата.

На предстоящото заседание съдът трябва да се произнесе дали допуска поисканата от българската защита нова съдебно-медицинска експертиза на подсъдимите по отношение на приложеното над тях психическо насилие. Защитата планира да докаже чрез международни експерти, че периодът на задържане на българите е свързан с претърпени от тях психологически страдания, резултатите от които е възможно да бъдат установени години по-късно.

 Второто искане на адвокатите, по което се очаква решение на съда, е това за назначаване на нова експертиза на медицинските доказателства по делото. Защитата очаква възможност да привлече екип от учени от няколко държави, които да участват в изготвянето на документа.

Ако това искане бъде отхвърлено, най-вероятно експертизата ще бъде изготвена от местни либийски лекари, коментира адвокат Осман Бизанти.