Около 50 хиляди са случаите на инсулт през миналата година, като 85 на сто от тях са исхемичните инсулти. Наши и чужди специалисти ще обсъждат днес и утре новите методи за лечение на инсулт, съобщи БНР.

Единственият ефикасен метод за спиране на развитието на болестта - тромболизата, у нас се прилага изключително рядко, обясни проф. Екатерина Титянова, ръководител на Клиниката по функционална диагностика на нервната система във Военно-медицинската академия.

"Тромболизата в България се прилага от 2005 г. От същата година датира и клинична пътека.
За периода от 2005 до 2009 г. обаче за цяла България са проведени едва около 150 венозни тромболизи, което е значително под приетия минимум от 1% годишно, а интерартериални тромболизи, т.е. прилагането на медикамента директно в артериите, са изключително редки и за страната те са под 10 боря", обясни проф. Титянова.

"Здравните заведения в България, които са акредитирани за това лечение и имат договор с НЗОК, са едва 34 на брой или малко под 105 от заведенията за болничната помощ. Това са предимно университетските, областните и някои големи общински болници. При това едва в 1/3 от тези болници са реализирани тромболизи", посочи още Титянова.