Няма да се уморя да повтарям фактите - има засилен мигрантски натиск, като от началото на година той е с над 35% по-висок спрямо миналата годината. Лъжа е, че заловените мигранти нарастват и са повече. Ако за първите 4 месеца на 2022 г. на територията на страната са заловени 4 140 мигранти, за същия период на 2023 г. са заловени 2 179 мигранти или с близо 50% по-малко.

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

Той обясни, че наличието на допълнителни полицейски сили уплътнява българо-турската граница там, където няма възпиращо съоръжение - 110 км от границата. С наличния ресурс и потенциал МВР се справя и с цената на много извънреден ресурс. Осигурени са 110 души допълнително, както и 240, за които е пуснат конкурс. Преговаря се с ЕК за допълнителни 1 260 щата, като по този начин се цели да се спре привличането на сили от вътрешността на страната.

Полицията хвана 7 сирийски мигранти в Ямболско

Полицията хвана 7 сирийски мигранти в Ямболско

Шофьорът, който е чужд гражданин, също е задържан

Няма нито една ефективна присъда за заловените мигранти.

Демерджиев заяви, че служителите на МВР полагат извънреден труд, за да се справят със задачите си. Той призова Народното събрание да подпомогне МВР, като разчита, че парламентът може да го направи.

Припомняме, че вътрешният министър говори по темата в парламента и в петък, когато му беше отправен въпрос от страна на ГЕРБ.