Към момента е осигурен изборният процес. Това увери пред БНТ гл. комисар Станимир Станев, заместник главен секретар на МВР. Изброените процес станал рутина за служителите на реда, по думите му.

Няма и бомбени заплахи. В началото те били с подател извън страната. В сряда, четвъртък и петък сигналните са различни, посочи Станев. Той каза още, че задържаният за по-късните заплахи 17-годишен младеж от София го грозят пет години затвор и глоба до 15 000 лева.

Момчето решило да подражава на хакерите и не му се ходело на училище. То има и свидетели. Още две деца на 15 години подали сигнали за конкретни училища, но по телефон, обясни Станимир Станев.

Нова порция бомбени заплахи в училищата в страната
Обновена

Нова порция бомбени заплахи в училищата в страната

Получени са десетки сигнали във Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново, София и Стара Загора

МВР гарантира безпрепятствено протичане на вота. Секциите вече са под контрол, а дискретно ще се проверява багажа на избирателите. 15 000 служители на силовото ведомство ще бранят честния вот, заяви зам. главният секретар на МВР.

В никакъв случай няма да допуснем прекъсване на изборния процес, отсече Станев. При сигнал за бомба няма да се позволи създаване на паника. Протоколът за реакция при бомбени заплахи е от 2021. Явно целта на хибридните заплахи е да се създаде напрежение сред населението, според Станимир Станев.

Акциите срещу купения вот продължават. 484 сигнала за изборна търговия са постъпили в МВР. Станев отчита ръст на опитите за купуване на гласове с въвеждането на хартиената бюлетина, като сигналите сега са с 47% повече, отколкото при изцяло машинен вот. 91 са задържаните за тези избори.

Сигурността на вота е гарантирана, уверява Гълъб Донев

Сигурността на вота е гарантирана, уверява Гълъб Донев

Избирателите не трябва да се притесняват от хибридните атаки за бомбени заплахи.

Пред БиТиВи главният секретар на МВР Петър Тодоров отчете, че сигурността на изборните помещения е обезпечена на 100%. Охранявани сгради при сигнал за бомба няма да бъдат привеждани спрямо протокола за реакция, стана ясно от думите му.

Той не очаква проблеми с изборите. Между 100-150 мейла със заплахи изпратили тийнейджърите, установени от МВР.

Прокуратурата разпоредила на МВР за извършване на процесуалните действия по операция "Жълти павета", каза още Тодоров. Иначе МВР било на мнение, че акцията трябва да се осъществи след вота. Преди три дни Европейската прокуратура потърсила съдействие от родните власти.

Фандъкова не се притеснява от проверката на Европейската прокуратура

Фандъкова не се притеснява от проверката на Европейската прокуратура

От няколко месеца тече проверка от различни служби. по отношение на ремонта жълтите павета