60% от автопарка и нас - на възраст над 15 години. Това обяви шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски по време на дебат на тема: "Идва ли краят на войната по пътищата?".

По думите му, това също има връзка с пътните инциденти. През миналата година са регистрирани над 305 000 нови коли.

Под мотото "За 100 живота повече" зам.-министри, досегашни народни представители, ръководители на КАТ, СБА, юристи, както и хора, чийто живот се е преобърнал драматично след катастрофи, дискутираха по проблема с войната по пътищата.

От над 4 млн. регистрирани коли под 15% са новите, обясни на свой ред председателят на Асоциацията на автомобилните производители Александър Миланов.

7 404 тежки катастрофи със 708 загинали и 9374 ранени, сочат данните за 2016 г.

Адв. Марковски: Когато на българина му вземат пари, той го помни за цял живот

Адв. Марковски: Когато на българина му вземат пари, той го помни за цял живот

Около 500 водачи, шофирали след употреба на алкохол, наркотици или без книжка, средно на седмица залавя полицията. Санкцията е сваляне на регистрационната табела. Шефът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски обясни, че около 150 от тях са собственици на автомобилите, а останалите 350 - не са.

Според главния секретар на МВР Георги Костов дебатът донякъде закъсня, но законът вече действа месец и десет дни. За този период има изготвена статистика и съществено влияние имат промените в Закона за движение по пътищата.

415 тежки катастрофи са станали от началото на годината до 9 февруари. Загинали са 32 души, а 485 са ранени. Костов констатира, че спрямо 2016 г. пътните инциденти са със 126 по-малко, ранените - с 14 по-малко. Със 160 души по-малко са и ранените, спрямо 2016 г.