Адвокат Марин Марковски по темата за войната по пътищата и санкциите, в интервю за Веселина Станчева, News.bg

Адв. Марковски, за войната по пътищата мнението на адвоката също е важно. Какво смятате за новите по-драстични санкции?
Адвокатът е и гражданин, той не е само защитник на нарушители. И като адвокат, и като гражданин, лично моето мнение е, че наказателните санкции, когато бъдат увеличени и като размер, затвор в Наказателния кодекс, и като глоби в Закона за движение по пътищата, е абсолютно необходимо. Когато на българина му вземат пари, той го помни за цял живот. Оттам нататък той ще каже на всичките си приятели и самият той ще внимава. Не е вярно, че глобите и санкциите, наказателната отговорност не дават своя резултат. Резултатите са вече налице. Снемането на номер, докато не се плати глобата, дава своя резултат. Нека да не прозвучи зловещо, но увеличаването на санкциите е необходимо.

Увеличаването на санкциите означава вкарване в затвора. Тези санкции започват от 1 до 3 години. Хората, които не са осъждани, няма да ходят в затвора, но могат да получат условна присъда, което означава, че те трябва да внимават- примерно в рамките на 3 или 5 години изпитателен срок.

Трябва да има и наказателна отговорност за превишаване на скорост над 60 км/ч. Представете си ул. "Цар Асен" или вашата улица, където живеете, скорост, с която шофьора кара над 60 км/ч. Това е все едно да държиш туба с бензин с фитил, който е намокрен, и около нея да има запалка. Шансът да не стане катастрофа е, ако Господ ги пази Вашите съкварталци.

Как, обаче, ще коментирате някои твърдения, че мярката със сваляне на регистрационните табели- като санкция, не е практика в много държави?
Когато се създава правна норма, тя не е подражание на други правни решения в други държави. Тя трябва да отговаря на изискванията на нашата държава в този момент, сега. Въпреки това, когато се приемат законодателни изменения ,виждаме, че един от мотивите на законотворците е именно този - че в други държави нещо се прилага по този начин?
Съобразяването с наказателните разпоредби на други закони е необходимо, но винаги трябва да се отчитат специфичните условия. Иначе няма да има право, а ще има една евтина имитация на чужди закони, което е опасно за хората, защото правото решава много неща.

Лансирате идеята за видео клипове в голямото междучасие, които да се пускат на децата?
Това е само едно от нещата, които трябва да се направят. Трябва да има задължително обучение по безопасност. Трябва да има задължителни курсове и през лятната ваканция, когато децата имат много време, и те да бъдат абсолютно регламентирани, така че децата да ги посещават. Много е важен начинът, по който ще се преподава. Сухата лекция е скучна. За ученика трябва да с намерят гъвкави форми- демонстрации, видеоматериали, обучения чрез интернет.

Колко трябва да се завишат санкциите - двойно, тройно?
Трябва да се преценява поотделно. Не може с аритметични удвоявания да се стигне до правилната санкция.