На среща със здравния министър Гайдарски шефът на „Пирогов" д-р Спасков Спасков представи официалните отчети на болницата и отново подчерта, че средната брутна работна заплата на сестрите в нея е 528 лв.

Повод за срещата, на която присъстваха и представители на синдикалните и съсловните организации в здравното заведение бе възникналите протести на медицинските сестри в „Пирогов" относно ниските им възнаграждения.

Допълнителните възнаграждения от клиничните пътеки за последното тримесечие на 2006 г. са изплатени на два пъти, като първата част - по-голямата, е била за коледните и новогодишните празници, посочи още Спасков.

По думите му информация за размера на заплатите, допълнителните плащания и по други въпроси, свързани с работата на болницата, се представя редовно на началниците на клиники.

Не е отказвана такава информация и на синдикалните организации, съгласно Колективния трудов договор, бе потвърдено на срещата.
Едно от представените искания по време на протеста - за структурни промени в болницата, вече се реализира, каза доц. Спасков.

Предприети са действия за намаляване на дублиращите звена, предстои да заработи диагностично-консултативен център. Болницата търси и допълнителни източници на финансиране по различни програми.

Министър Гайдарски информира представителите на синдикалните и съсловните организации, че е внесъл предложение в Министерски съвет за промяна в статута на „Пирогов" и на останалите университетски болници.

Статутът им трябва да отчете специфичната им работа за спешна помощ и лечение на най-тежките случаи. С тази промяна се цели подобряване на финансирането на тези лечебни заведения.