56 съдилища активно използват изградената от правосъдното министерство система за видеоконферентна връзка, съобщиха от ведомството.

Точките за достъп са разположени в 20 съдебни палати, в които са разположени по няколко съдилища, които ползват системата, а други шест - в затворите.

Оборудването вече се ползва изключително интензивно, като само за месец по видеоконферентните връзки в затворите са били проведени 39 съдебни заседания. Това съобщиха участниците в заключителната пресконференция по проект "Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното използване във фазите на досъдебно и съдебно производство, включително и при трансгранично сътрудничество в правораздаването", финансиран от ОПДУ.

По време на пресконференцията бе демонстрирана връзка едновременно със Софийския затвор и с Административен съд София-град. За да може видеоконференцията да бъде използвана максимално ефективно, Министерство на правосъдието вече е предложило редица изменения в Гражданския процесуален кодекс, Административно-процесуалния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, обясни по време на събитието зам.-министър Евгени Стоянов.

"Целта ни е промените в Гражданския процесуален кодекс за видеоконференцията да бъдат внесени в Министерски съвет до края на юни. Проектът беше публикуван за обществено обсъждане, което приключи на 19 юни", обясни Стоянов. Екип от правосъдното ведомство обработва предложенията и ако проектът бъде одобрен от Министерския съвет, ще бъде внесен в парламента.

"Реализирането на този проект ще доведе до значителни финансови икономии в бъдеще. Само докарването на един защитен свидетел от чужбина за изслушване пред съд струва няколко хиляди евро. Да не говорим за пътните разходи на вещи лица, които пътуват през цялата страна, за да потвърдят за 2 минути своята експертиза", допълни директорът на НСлС Евгени Диков.

"Милиардният бюджет на съдебната система не се харчи основно за заплати на служителите, а за разноски по дела. С помощта на видеоконференцията много от тях могат да бъдат спестени", подкрепи го колегата му Севдалин Мавров.

На събитието присъстваха зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов и членовете на Висшия съдебен съвет (който е партньор на МП по проекта) Евгени Диков и Севдалин Мавров.