Специализирана акция провежда полицията срещу разпространението на дрога в цялата страна. Операцията е започнала през вчерашния ден и ще продължи до 25 юли под наблюдението на прокуратурата.

До момента при спецакцията са задържани 62 лица, като са образувани 44 досъдебни производства.

До момента в рамките на полицейските действия са иззети 4.5 кг амфетамин, 3.2 кг марихуана, 32 кг канабис и 100 кг стръка канабисови растения, 1000 таблетки екстази, метамфетамин, хероин, кокаин и дизайнерска дрога, 4.5 л течност, по първоначални данни - прекурсори.

Разкрита е наркооранжерия в Перник, както и две други в село Долна Диканя при проверката на имот, собственост на 53-годишен. За растенията, достигнали височина до 2 метра, имало осигурено капково напояване. Процесуално-следствените действия продължават и в момента.

Полицейските служители са провели 169 етапа от спецакцията, като са проверени общо райони на учебни заведения и детски градини. Извършени са проверки на 618 души, 364 училищни района, инспектирани са 395 наркосборища, питейни и увеселителни заведения.

По-рано заместник главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев коментира пред БНР и дейностите по пресичане на опасната субстанция фентанил, която уби 10 души във Варна.

От началото на 2023 г. са намерени и иззети близо 6 килограма фентанил при операции в цялата страна, посочи заместник главният секретар на МВР. Образувани са 6 досъдебни производства и по тях са привлечени към наказателна отговорност 8 лица.

"Фентанилът наистина е опасен. Той се смесва с различни по видове наркотици и с кокаин, с амфетамини, с трева и наистина е опасен за живота и здравето на човека", допълни Коцев.