Регистрираните престъпления в селата са 4 969, а най-много престъпления са регистрирани в София-град - 769. Това обяви силовият министър Валентин Радев на редовния си месечен брифинг в Министерство на вътрешните работи (МВР) по отношение на престъпленията, които се извършват в малките населени места.

Борисов иска до месец камери или полицай във всяко село
Обновена

Борисов иска до месец камери или полицай във всяко село

Борисов изпрати МВР-шефът да си говори с кметовете

Създадени са общо 630 мобилни екипа, които обикалят селата. Направени са 1 586 посещения в 1 233 населени места, в които няма постоянно полицейско присъствие.

Получени са общо 818 сигнала. 25% от получените сигнали са от компетентността на други институции според данните на МВР.

МВР шефът посочи, че най-много сигнали за посещение на мобилните екипи са направени от Монтана, Сливен, Пловдив и Добрич.

От Враца не е получен нито един сигнал.

Сигналите от компетентността на МВР са за извършени престъпления, нарушения на закона за движение по пътищата, както и за нарушения на обществения ред. Последните са за нарушаване на нощната тишина и проблеми с лица от ромски произход - 136 сигнала.

По отношение на пропуснатата проверката на аерогарата, Радев отговори, че скоро ще публикува информация, с която да стане ясно кой е виновен и защо е възникнала тази ситуация. "Взели сме си бележка и сме засилили полицейските екипи на летището", допълни той.

Отстраняват 13 граничари от летище "София"
Обновена

Отстраняват 13 граничари от летище "София"

Имало опит инцидентът на летището да се прикрие

Младен Маринов, главен секретар на Министерство на вътрешните работи, посочи, че продължава да се работи за откриване на избягалите престъпници от Централния софийски затвор.