Липсвала е комуникация между кулата и самолета в критичните секунди от фаталния полет на Граф Игнатиево, при който загинаха двама от най-добрите ни военни пилоти на 13 септември. Това са показали записите на разговорите между наземното ръководство на полета и загиналите летци.

Това съобщи БНТ. В доклада на "Военна полиция" и министерство на отбраната е разчетена цялата информация за фаталния полет от т.нар. черна кутия.

Критичната част от полета е продължила седем секунди. За това време Петко Димитров и Венцислав Дункин е трябвало да вземат решение и да предприемат действия за излизане от опасната маневра, за да спасят живота си.

Това става ясно от данните, които са разчетени от черната кутия и доказателствата, които разследващите са събрали до момента.

Докладът изготвен от "Военна полиция" и военното министерство тази сутрин е предаден във военно-окръжната прокуратура в Пловдив, съобщи специално за "По света и у нас" военно-окръжният прокурор майор Христо Анчев. Така вече ще може да се назначи и ключовата авио-техническа съдебна експертиза, която да отговори на най-важните въпроси на разследването.

От Военно-окръжната прокуратура в Пловдив призовават за спиране на всякакви прибързани изявления, които биха могли да попречат на разкриването на обективната истина и да породят съмнения за едностранчивост и предопределеност на разследването. Посочват още, че само едно всестранно и всеобхватно разследване би могло да установи какви действия са извършени, чия е отговорността, има ли допуснати нарушения от длъжностни или други лица при планирането и осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника, както и от страна на други представители на структури в системата на отбраната, включително висшия команден състав на Военновъздушните сили (ВВС).

Припомняме, че военен пилот загина по време на нощно учение с изтребител МиГ-29, който падна на 9 юни 2021 г. в морето край Шабла. По случая бяха обвинени двама военнослужещи за причиняване на смърт заради немарливост. През септември миналата година обаче Военната прокуратура прекрати разследването с мотив, че не може да се търси дисциплинарна отговорност от длъжностни лица от Военновъздушните сили заради изтекла давност.