Осем години затвор при строг режим е присъдата на Иван Йосифов по обвинението за организирането и подготовка на убийства, постанови състав на Специализирания наказателен съд. 

Синът на известния в подземния свят Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския беше арестуван през юни 2018 г. заедно с негови съучастници при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София и Софийска област.

Впоследствие им бяха повдигнати обвинения за наркоразпространение, а също така и за подготовка на убийства на полицаи и прокурори.

Синът на Йоско подготвял убийства на магистрати

Синът на Йоско подготвял убийства на магистрати

Заловили групата на връх Шипка

Иван Йосифов е осъден за това, че е "ръководил организирана престъпна група, създадена с цел да върши съгласувано в страната или чужбина престъпления, за това, че като извършител, в съучастие с Петко Стоянов, извършили приготовления за убийства", съобщават от съда.

Съучастникът му Петко Стоянов получава четири години затвор при строг режим на излежаване на присъдата. Други двама членове на групата - Борислав Йоневски и Васил Стоянов са осъдени на по пет години "лишаване от свобода" за участие в организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотични вещества. За същото престъпление Борислав Алексиев и Валери Владов, които също са част от бандата, получават наказание от по четири години.

Съдят сина на Йоско Костинбродския за опит за убийство на спецпрокурори

Съдят сина на Йоско Костинбродския за опит за убийство на спецпрокурори

Обвинението изброява видовете наркотици и кодовите им имена

Стефан Гевгелийски получава наказание в от пет години "лишаване от свобода" с изтърпяване при строг режим за това, че подбуждал Иван Йосифов и Петко Стоянов към извършване на убийства, като е оправдан за това да е участвал в организирана престъпна група.

Красимир Петров е оправдан за повдигнатото му обвинение за участие в организирана престъпна група с горепосочените лица като ръководители и участници.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в петнадесетдневен срок пред АпСпНС.

Групата разпространявала цялата гама от наркотични вещества, като най-често се снабдявала със стока на едро от нелегални търговци от Турция и Македония. Освен това, сама произвеждала амфетамин и марихуана в Костинброд с личното участие на ръководителя И.Й, имала и своя складова база във вила край града.

За кратко време участниците изградили мрежа от свои разпространители в различни квартали на столицата. Със заплахи и побои за тях били принуждавани да работят местни дилъри, в т.ч. и 13-14-годишни ученици. Групата разполагала с общ автомобилен парк, спазвала и строга конспиративност в контактите между участниците. За всеки наркотик било използвано кодово название: кокаинът бил наричан "лъвове", хероинът - "кафе", екстазито - "копчета" или "бонбони", марихуаната - "коприва" или "долари", амфетаминът - "алфа ромео", "камък" или "сиренце" и пр.

Още в средата на 2018 г. престъпното сдружение постигнало рекорд в разпространението за ден - килограм марихуана, 10 000 таблетки екстази, почти килограм амфетамини.

Групата организирала разправа и с хората, които пречели за бързо развиващата им се незаконна дейност - прокурори и служители в МВР, които водели разследвания и участвали в съдебни заседания срещу участници в престъпното сдружение и техни близки.

През май 2018 г., по поръчение на С.Г., ръководителите на групата планирали покушенията на двама магистрати и двама полицаи. Това включвало осигуряването на оръжия и преки извършители, установяването на адреси и автомобили, обичайните им маршрути и навици. С подготовката се заели И.Й. и С.П. До изпълнение на планираните покушения не се стигнало поради разкриването и задържането на участниците на 27.06.2018 г.

Припомняме, че отново по поръчение на С.Г., през 2016 г. надзирател в Софийския затвор бе убит, дилър на наркотици бе тежко ранен с мачете, а маскирани пребиха началника на Клиниката по ортопедия в болница "Св. Анна" проф. Стефан Станчев. Вследствие на побоя докторът загуби едното си око. За тези си деяния С.Г. е подсъдим по друго дело на Специализирания наказателен съд.