Специализираната прокуратура предала на съда обвинението срещу 18-те участници в групата на Иван Йосифов - синът на Йоско Йосифов.

Групата е обвинена за подготвяне на убийство на прокурори и полицаи, като обвинението е и за производство и разпространение на наркотици, рекет, побои и поръчкови убийства.

Освен Иван Йосифов, другият лидер е Петко Стоянов, съобщават от спецпрокуратурата.

Припомняме, операцията по задържането им беше проведена на 27 юни 2018 година в София и Софийска област.

Групата е действала от началото на януари 2018 година и са се нарекли "Фирмата". Според обвинението целта на Йосифов и Стоянов е била да овладеят наркопазара в София, именно затова са включили и силови действия - побоище, рекет, поръчкови убийства.

ГДБОП разби престъпна група, разпространявала наркотици в София

ГДБОП разби престъпна група, разпространявала наркотици в София

17 души са задържани

Разпространявали са наркотици от цялата позната гама - марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази, като амфетамини и марихуана произвеждали сами. Те се снабдявали с дрогата както от България, така и от Турция предимно. Производството било дислоцирано в родния град на Иван Йосифов - Костинброд.

Дилърите продавали 1 грам кокаин за 140 лева, ,1 г хероин за 100 лева, 1 г марихуана за 15-20 лева, 1 гр. амфетамин от 12 до 20 лв. според клиента и поръчаното количество. Наркотиците се предлагали под кодови наименования - марихуаната - като "долари" или "коприва", амфетамините - "алфа ромео" "камък", "сиренце" или "ани", кокаинът - "левове", екстазито - "копчета", "бонбони" или "домино", а хероинът - като "кафе". Групата обичайно продавала по 1 кг марихуана дневно и между половин и 1 килограм амфетамини. Рекордът бил 10 000 таблетки екстази за денонощие.

Трети в йерархията на групата бил Стефан Гевгелийски, който давал указания и поръчки. От създаването на групата до днес той изтърпява присъда в Софийския затвор.

Йосифов и Стоянов контролирали снабдяването с наркотици и прекурсори, както и собственото производство, определяли начините на разпространение, подбирали хората, които да бъдат вербувани като дилъри.

Двамата нерядко участвали лично в разпространението на наркотици и в наказателни акции.

Те решавали и кои лица да бъдат наказвани физически и как.

През май 2018 г. Гевгелийски възложил на Иван Йосифов и Петко Стоянов задачата да организират убийствата на двама прокурори от специализираните прокуратури и двама разследващи полицаи.

Синът на Йоско подготвял убийства на магистрати

Синът на Йоско подготвял убийства на магистрати

Заловили групата на връх Шипка

Ръководителите на групата свикали среща с част от участниците, както и с други неустановени лица, на която били обсъдени начините на покушенията, на кои доверени лица може да се възложи изпълнението, какви оръжия да бъдат използвани.

Йосифов и Стоянов поръчали да се проследят ежедневния маршрут на придвижване на поръчаните за убийство, да установяват ежедневните и обичайните им навици, както и местата, където живеят, които посещават, където обичайно паркират личните си автомобили.

За тази цел били ангажирани и лица, които не членували в групата им.

Така, в условията на съучастие, като съизвършители, обвиняемите Петко Стоянов и Иван Йосифов извършили приготовление за убийство по поръчение на Стефан Гевгелийски (престъпления по чл. 117, ал.1 и ал.2, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1 от НК).

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.