Софийската градска прокуратура е повдигнала на бившия изпълнителен директор на общинската фирма "Озеленяване" Любомир Ников осем обвинения за длъжностно присвояване.

Обвинението е за присвояване в особено големи размери, извършено през целия период на неговото управление от октомври 2004 г. до декември 2005 г.

Присвояванията са в размер на 635 000 лв. Това съобщи градският прокурор Николай Кокинов, цитиран от Дарик радио.

Присвояването е осъществено чрез редица фиктивни сделки, измежду които сключване на 115 граждански договори, от които са облагодетелствани и фирми, строително-монтажни работи в полза на други фирми и горива в лична полза на Ников.

Обвиненията са и за директно присвояване на пари от бюджета на фирмата. Ников е разрешавал лично с подписа си тези сделки.

Очаква се в скоро време да бъде повдигнато обвинение и за неизгодни сделки по продажбите на ВиК дружества.

Наказателното производство е образувано по сигнал на столичния кмет Бойко Борисов, който миналата година внесе в прокуратурата резултатите от вътрешна проверка на инспектората в няколко общински дружества, сред които "Топлофикация", "Озеленяване" и ВиК.

Любомир Ников бе уволнен месец,след като столичният кмет Бойко Борисов встъпи в длъжност.

При проверката на общинския инспекторат се установи, че Ников е извършвал фиктивни сделки за гориво със 7 фирми на стойност близо 80 000 лева, от които е отчел 29 000 литра гориво за 48 000 лв., изразходвани за година от личната му кола.

Също така, той е осребрявал фактури за горивни добавки, букети, годишни такси за частен клуб, услуги за лека кола на обща стойност над 4 000 лв.

Проверката е установила, че фирма "Озеленяване" е заплатила извършена работа на фирми за близо150 000 лв., докато те всъщност стрували 22 000 лв.

Миналата година към момента на проверката дълговете на "Озеленяване" ЕАД са били над 1 милион лева.

Разследват се и други длъжностни лица от борда на директорите на общинска фирма "Озеленяване", участвали в присвояването.

В доклада на инспектората е бившият замeстник-директор на фирмата Ружа Михайлова, която е подготвила и дала за утвърждаване 115 граждански договора, по които не е извършена никаква работа.

Любомир Ников е назначен за шеф на общинска фирма "Озеленяване" през 2004 г.

На Ников е определена мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лв. и му е наложена забрана да напуска страната.

Наказателното производство срещу бившия изпълнителен директор на столичното "Озеленяване" наблюдава прокурор Андрей Андреев от СГК.