От днес затворът във Варна отговаря на всички европейски изисквания - след мащабния ремонт в корпуса. Вече всяка килия е със санитарен възел, нова дограма, подменени настилка и електрическа мрежа, съобщиха от Министерство на правосъдието.

По думите на началника на затвора, сградата във Варана е построена през 1929 г. и оттогава е претърпяла сериозни ремонти само два пъти - през 50-те и 70-те години на миналия век.

За 4 месеца и със средства от бюджета в размер на 1,1 млн.лв. затворът във Варна вече е с капацитет до 262 лишени от свобода - при спазването на европейските изисквания от 4 кв.м. на един затворник.

Преди ремонта жилищната част на затвора разполагаше със 70 спални помещения, сега са преустроени 87. Обособени са 3 столови за хранене на групите със специални нужди, 9 бани във всички коридори, бръснарница и две наказателни килии.

В зоната със засилен надзор и охрана всяка врата е с нова брава, която има възможност да бъде командвана от централизирана система за сигурност. Спалните помещения са с индивидуални паникбутони и система за комуникация между осъдения и постовия надзирател.

Изграден е и нов команден център, от който главният надзирател ще ръководи и контролира процесите, свързани с изпълнение на наказанията.

Ремонтът във Варна започна миналата година, когато със средства по Норвежкия финансов механизъм беше реконструирано затворническото общежитие в Разделна.

Модернизирането успя да разтовари (с около 100 лишени от свобода) един от пренаселените затвори у нас - този във Варна, и да даде възможност да започнат ремонтните дейности в корпуса.

До края на февруари ще приключи и ремонтът в Сливенския затвор, където също ще бъдат обособени санитарни възли, ще бъде монтирана нова PVC дограма, а спалните помещения и баните ще бъдат санирани.

Предстои и откриването на първото ново затворническо заведение с повишени изисквания към охраната - затворническо общежитие от закрит тип в село Дебелт.

Очакванията са в него да бъдат преместени до 350 лишени от свобода, които търпят наказанието си в Бургаския затвор. След тяхното преместване, стартират ремонтни дейности и на корпуса в Бургас.

Предстои населяването и на новото общежитие от открит тип към затвора в Белене, чийто капацитет е за около 70 лишени от свобода.