емакспрес
Българският евродепутат Антония Първанова официално предлага да има Европейски ден за правата на пациентите. Тя внесе декларация в ЕП, под която да се подпишат всички евродепутати.

Декларацията призовава към създаването на Европейски ден на правата на пациентите, с цел насърчаване на равния достъп до здравни грижи и услуги и подчертава необходимостта от всеобхватна социална рамка в подкрепа на пациентите и техните семейства.

"Трябва да поставим въпроса за правата на пациентите на челно място в политическата програма на ЕС, така че той да продължи да бъде приоритет номер едно за нашите институции. Това е смисълът на тази декларация, която призовава към създаването на официален ден за правата на пациентите в Европа като първа стъпка за по-нататъшни инициативи в тази сфера", посочи Първанова.

Преди една седмица тя представи тази инициатива по време на семинар в Европейския парламент, на който присъстваха Европейския комисар по здравеопазване и защита на потребителите - Джон Дали и председателят на Комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните в Европейския парламент - Джо Лейнен. Двамата изразиха своята подкрепа за инициативата на Антония Първанова и се ангажираха с предвижването и развитието на този въпрос.