"Не виждам основания Румъния да арестува или конвоира корабите на българските рибари до пристанището на Констанца". Toва заяви адвокатът по морско право Димитър Димитров пред БНТ за сюжета със задържаните български рибарски кораби.

По думите му опазването на морските биологични ресурси и рибарството попада в компетенциите на ЕС. Всички кораби на ЕС имат равен достъп до водите и морските пространства на Румъния, посочи Димитров.

Той добави, че вече са получени доклади от Агенцията по рибарство на Румъния и в тях са описани констатации, които не отговарят на истината. Рибарите са ловували калкан. Фокусът според адвоката е върху това може ли Румъния да си наложи правила за кораби, макар и плаващи в нейните водни пространства.

Адвокат Димитров вярва, че България и Румъния достатъчно време са в ЕС, за да се разберат и корабите ще бъдат освободени още през седмицата. "Трудно ми е да приема, че след 15 г. в ЕС все още не сме си научили уроците. Румъния е в нарушение на задържането на българските кораби", каза още адвокат Димитров. 

Припомняме, в събота екипажите на задържани в Румъния кораба бяха освободени, но самите плавателни съдове остават на пристанището в Констанца, без да е ясно на какво основание.

Според него един от длъжниците на процеса е ЕК, която чрез механизми да принуди държавите-членки да спазват и да осигурят правата на българските и румънските рибари. Трябва да се покаже на Румъния, че трябва да спазва правото на ЕС за морските и биологичните ресурси, настоя адвокат Димитров.

Индивидуални искове също могат да бъдат предявени, но обезщетение може да се случи след години. ЕК и ЕС имат силни лостове и механизми, които да въздействат върху този процес. Агенцията по рибарство на България също трябва да бъде по-активна и да изиска всички документи от Румъния.

Капитаните на задържаните кораби в Румъния искат оставката на шефа на ИАРА
Обновена

Капитаните на задържаните кораби в Румъния искат оставката на шефа на ИАРА

Според рибарите доц. Ваня Стаматова е некомпетентна