Адвокат от Благоевграската колегия е един от задържаните за грабежа в Роженския манастир.
Това разкри Весела Стоилова, говорител на Районната прокуратура в Благоевград пред Нова телевизия. Евентуално той е ръководител на групата и е организирал нападението. За това все още няма категорични доказателства, като Стоилова заяви, че за организирана престъпна група е "силно казано" да се говори.

Стоилова обясни, че на този етап се знае, че крадците са търсили съкровище според легенда - част от откупа, получен от Яне Сандански и Христо Чернопеев по аферата "Мис Стоун". Легендата е, че част от парите, вместо с тях да бъдат купени пушки, са присвоени и скрити в манастира.

Въоръжени ограбиха Роженския манастир
Обновена

Въоръжени ограбиха Роженския манастир

Завързали са свещеника…

На този етап четирима са в ареста, като днес съдът ще решава за мярката за задържане. Още трима са задържани първоначално, но са освободени, тъй като няма доказателства за тяхната съпричастност.

Двама от задържаните са на 16 и 17 години, четвъртият е пълнолетен, като от години живее в Кипър, но от около месец е на гости в България. На един от обвиняемите е повдигнато и обвинение за държане на незаконно оръжие - газов пистолет, преработен в боен. Оръжието е открито при обиск в дома му.

Обвиненията са за кражба на мобилен телефон, този на свещеника, и на 16 броя камери, които крадците са взели със себе си. Крадците първоначално не са знаели, че има камери, а са ги забелязали по време на обира. Това личи от записите, тъй като именно адвоката си слага допълнително маска.

Продължава издирването на двама от обирджиите на Роженския манастир

Продължава издирването на двама от обирджиите на Роженския манастир

Манастирът вече е отворен за посетители