"Няма никаква организирана престъпна група". Toва заяви адвокатът на Иван Тодоров - Ина Лулчева пред журналисти, след като стана ясно, че Апелативния специализиран наказателен съд остави шефът на "ТАД Груп" Иван Тодоров в ареста.

Защитата също очаквала Апелативният съд да остави Тодоров в ареста, независимо, че защитата са обедени, че определението на съда е незаконосъобразно. Становището на адвокатите е, че няма нито едни данни Иван Тодоров да е накарал или подбудил Кристиан Бойков да извърши каквото и да било.

Лулчева намира казаното от съда днес за нещо много опасно. Вчера защитата направила възражения, че в постановлението пишело, че Тодоров подбудил Кристиян Бойков да извърши престъпление, но не пишело с какви действия и как е извършено престъплението. Съдът обаче казал, че не е необходимо да се обясни как е извършено престъплението, което означава, че всеки български гражданин е извършил нещо, без да се посочат фактите.

Иван Тодоров остава за постоянно в ареста

Иван Тодоров остава за постоянно в ареста

Съдът не уважи искането за освобождаването му

По отношение на престъпната група, Лулчева смята, че не може да се повдигне ново обвинение, което да обоснове старо задържане. Според нея обвинението на Тодоров за ръководител на организирана престъпна група е повдигнато с цел да закрепи и приведе законосъобразност на задържането на обвиняемия. 

"Няма никаква престъпна група според нас, защото нито един от свидетелите не се е оплакал да му се е предлагало нещо насила, нито един не твърди да е разговарял с Иван Тодоров по този въпрос", защити Лулчев обвиняемия Тодоров.

Според адвокат Лулчева целта на задържането на Иван Тодоров в ареста е някаква друга. По думите й няма обяснение извършителят Кристиян Бойков да бъде с подписка, единият подбудител с 20 000 лв. гаранция, а за другия да се настоява за непрекъснато задържане. Този нееднакъв подход издава друга цел, каза още тя.

Иван Тодоров се сдоби с ново обвинение  - за шеф на ОПГ

Иван Тодоров се сдоби с ново обвинение - за шеф на ОПГ

Той направи опит да излезе на свобода, но съдът отложи решението си

Според защитата проблемът по делото е, че прокуратурата очевидно не е в нужда, защото съдът сам си развива обвинителната теза. Ако има пропуск в обвинителната теза, съдът я е доразвил с мотивите си, което е абсолютно недопустимо. "Очевидно в този съд нещата се развиват по този начин", акцентираха адвокатите на Тодоров.

Адвокат Лулчева разясни, че на компютъра на Иван Тодоров не е открито абсолютно нищо и предупреди журналистите да не открият нещо и на техните компютри. Тя иска да знае има ли и изследва ли се колко пъти е влизано в системата на НАП. Колко пъти за тези години е влизането и кога е установено влизането от Кристиян Бойков, за да копира данните. Установено ли е той да е създал сайта и влизано ли е от други хора, настоя да се разбере Лулчева.

Според нея една от натрапващите се цели е да не се установи какво става със сигурността на данните в НАП.

Иван Тодоров: Не съм поръчвал нищо
Обновена

Иван Тодоров: Не съм поръчвал нищо

Защитата не пожела да коментира