Адвокатът на Димитър Желязков - Митьо Очите обвини прокуратурата че "просто подписва написани от МВР искания".

Повод за изказването на адвоката е искането на главния прокурор Борис Велчев към ВКС да отмени последното споразумение на Димитър Желязков с прокуратурата, а процесът срещу него за пране на пари да започне отначало в Бургаския окръжен съд.

Мотивите явно несправедлив размерът на наложеното на Желязков наказание от 4 г. и 10 месеца през април месец тази година.

Припомняме, три месеца по-късно Държавното обвинение поиска споразумението да бъде отменено, защото наказанието, което е получил е „явно несправедливо" и „не съответства на изключително високата обществена опасност на конкретно извършеното деяние и деец".

Това е второто споразумение, което Димитър Желязков сключва с прокуратурата. Той вече излежава наказание от 4 години и половина затвор, след като призна, че е ръководил наркогрупа.

Според адвокат Илиян Василев искането на главния прокурор е политическо и е писано в кабинета на шефа на полицията в Бургас.

Говорителят на главния прокурор: Твърдението е абсурдно.

По думите му за да има хармония и да ги няма тези дела, по които съда и прокуратурата да се поставят в положение да ги решават поединично, Василев предлага в закона да се запишат имена, за които текстовете да не са валидни.

Не личността на подсъдимия е определящото в случая с искането на главния прокурор за връщане за повторно разглеждане на делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите. Определящото е размерът на наказанието, което главният прокурор счита за занижено. Това коментира пред журналисти говорителят на ВКП Стелиана Кожухарова.

Тя посочи още, че документите, които се подписват от главния прокурор, се изготвят в проект от прокурори във ВКП, след което той нанася необходимите корекции, там където счита за необходимо, и ги подписва.

Абсурдно е да се твърди, че се пишат някъде извън системата на прокуратурата подобни искания, да не говорим, че става въпрос за едно сериозно дело, за един сериозен процесуален способ, какъвто е възобновяването. Подобни твърдения са несериозни", каза тя.

Припомняме, през лятото на миналата година Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, спечели на първа инстанция дело срещу Димитър Желязков, като стойността на отнетото имущество е 2 358 000 лева.