Адвокати настояват да получават копия от протоколите на съдебните заседания по имейл, предаде БНР.

Общността на българските адвокати наброява над 2000 български адвокати и е втората най-голяма адвокатска колегия в страната.

Тя е отправила искане до министъра на правосъдието Цецка Цачева и до ВСС за въвеждане на единни правила за електронен достъп до делата. Те трябва да са валидни за всички съдилища и адвокати. Сред исканията й са и да се изпраща по имейл копие от протоколите от съдебни заседания.

При днешната мобилност, когато столични адвокати се явяват по дела извън столицата и съответно колеги, които са от страната, се явяват по много дела в столицата, това е най-нормалното нещо на света, смята адвокат Емил Георгиев. Според него не е редно съдилищата в столицата да отказват да изпращат протоколи от заседание по имейл.

Представете си за един колега, който не е от София - той трябва да ангажира свой столичен колега, който да ходи да му прави справка по делото, възмущава се той.

Георгиев е на мнение, че проблемът се дължи на липсата на единен стандарт, който да се прилага еднакво навсякъде. Вместо това различните съдилища работят по собствени правила.

От Общността на българските адвокати се надяват, че министър Цецка Цачева ще се възползва от правото си да формира дневния ред на заседанията на ВСС, за да постави въпроса на дневен ред. Те очакват и органите на адвокатурата да станат по-отворени и по-прозрачни към своите членове и да се отчитат.

По думи на Георгиев няма проблем правилата да бъдат разписани. Той посочва, че в Австрия подобна система работи от 1997 година.

България реално е една от малкото държави, където няма електронен обмен на информация между съдилищата и другите представители на юридически професии и най-вече на адвокатурата, твърди Георгиев.