Адвокати се обявиха против предложения за "съдебна ваканция", която може да се наложи да бъде въведена с аргумент кризата с коронавируса и безопасността на съдиите, адвокатите и гражданите.

На протест пред сградата на Съдебната палата адвокат Диана Димитрова от Софийската адвокатска колегия обясни за News.bg, че протестиращите са против циркулиращите в общественото пространство, в Народното събрание и във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за генерално обявяване на "съдебна ваканция" за периода от 15 ноември до края на годината.

Тя счита, че тази мярка е преждевременна и непропорционална, поради строгите мерки за безопасност в съдилищата, с които магистратите и съдебните служители са сериозно защитени от физически контакт помежду си. Ние считаме, че правосъдието е неотменна функция на държавата и в настоящата обстановка не са налице основания да прекъсва съдебният процес, категорична бе Димитрова.

Съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината

Съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината

Това реши Съдийската колегия към ВСС

Допълнителните съображения на адвокатката са, че до този момент дори не са преодолени трудностите от предходното затваряне на съдилищата. През януари месец предстои инвентаризация на съдилищата, което означава, че съдебните заседания ще се отложат прекомерно във времето, което не е оправдано в настоящата ситуация, посочи адвокат Димитрова.

Тя уточни, че действително не се предлага пълно затваряне на съдилищата, а само прекъсване провеждане на съдебните заседания.

До момента обаче не са разгледани всички отложени заседания от предходното извънредно положение и ако сега бъдат отложени дела, може би дори след средата на следващата година ще се проточат, което е непропорционално и е в нарушение на основни права, завърши адвокат Диана Димитрова.