Адвокатите няма да доносничат на ДАНС. Това предлага управляващата партия ГЕРБ. Внесени са промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Припомняме, през февруари адвокати поискаха оставката на Висшия адвокатски съвет.
"Безпрецедентно е в историята на адвокатурата да ни се вменяват задължения да даваме конфиденциална информация на прокуратурата", заяви адвокатът Петромир Кънчев. Тогава защитниците поискаха с протести свободна и независима адвокатура.

Имаше и претърсвания от прокуратурата на няколко адвокатски кантори - за това може да бъде сезиран Европейския съд за правата на човека, коментираха юристи.

Адвокатите с обискирани кантори могат да осъдят България, смятат от Адвокатския съвет

Адвокатите с обискирани кантори могат да осъдят България, смятат от Адвокатския съвет

Законът не предвижда специална защита на адвокатските канторите, а на документите

Промените се налагат заради срока за вътрешните правила от задължените лица. Този срок става 6 месеца. Това стана ясно от думите на Пламен Нунев в Народното събрание.

Измененията се налагат и заради закона за оръжията. Според Маноил Манев от ГЕРБ трябва да се облекчава административната тежест. Ще бъдат решени голяма част от проблемите с адвокатурата, увери още той.

Адвокатските кантори претърсени след сигнал за неотложност от ДАНС

Адвокатските кантори претърсени след сигнал за неотложност от ДАНС

Цацаров: Адвокатите нямат имунитет за извършени престъпления

Ралица Негенцова от Висшия адвокатски съвет коментира на свой ред, че адвокатурата е свободна и самоуправляваща се. Адвокатската тайна е нещо свещено, подчерта тя. Адвокатите не са доносници, категорична бе Негенцова. От думите й стана ясно, че са приети консенсусни про