2326 проверки извършиха инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). От всички проверки 580 са били по българското Черноморие.

Инспекциите по морето са установили нарушения и са издадени 60 Предписания и съставени са 22 Акта за установяване на административно нарушение.

Насочени за унищожаване са близо 260 кг. месо, месни и млечни продукти, 14 кг. готвени ястия с изтекъл срок на годност, над 25 кг. рибни продукти, 94 яйца и близо 77 кг. храни от неживотински произход.

Инспекторите са затворили 8 обекта на във Варна - 7 за лоша хигиена и неправилно съхранение на храни, а 1 обект е бил без регистрация.

В резултат на инспекциите в останалите области на страната са издадени 119 Предписания и са съставени 31 Акта, насочени за унищожаване са над 627 кг. месо, месни и млечни продукти, 11 кг. рибни продукти, 94 яйца и близо 69 кг. храни от неживотински произход.

Най-често нарушенията са свързани с лоша хигиена, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни и извършване на неразрешена дейност