Пазарджишкият окръжен съд даде ход на делото за разпространяване на идеите на „Ислямска държава” и призиви към война. По делото са обвинени 14 души, сред които Ахмед Муса Ахмед, съобщава кореспондентката на БНР.

Мерките за сигурност са засилени.

Ахмед Муса Ахмед и поддръжниците му демонстрираха неуважение към българското правосъдие, отказвайки да станат при влизането на съдебния състав.

В съдебната зала се чете обвинителния акт, който е особено обемен. В него е записано, че хората на Ахмед активно са призовавали към джихад. За целта те са използвали социалните мрежи. Над 30 тома са доказателствата по делото.

По време на първото заседание стана ясно, че Ахмед Муса Ахмед е контактувал пряко с терористична клетка в Австрия и Германия. Освен това се разбра, че е приютявал в кв. „Изток” пътуващи от Турция към Сирия доброволци на „Ислямска държава”.

Пред сградата на съда са се събрали и поддръжници на Ахмед Муса Ахмед и членове и симпатизанти на ВМРО. Едните са се разположили на единия тротоар, а другите – на другия.

Ангел Джамбазки от ВМРО коментира: „Така облечени хора не можете да видите дори и в квартали като „Скарбек”, „Моленбек” или „Форет”. Той е категоричен, че не става въпрос за никакво религиозно чувство, а за съчетанието от циганската пресметливост и саудитското финансиране. Когато се проповядвала война, никой не трябвало да си затваря очите, подчерта Джамбазки и уточни, че Европа в момента е във война. Той предупреди, че за България реална опасност има и тя е в циганския квартал в Пазарджик.